Мъск залага състоянието си на култа последователи, заради който забогатя

В подаденото в сряда заявление на Tesla за 2024 г. се иска акционерите да одобрят същия пакет за възнаграждение на главния изпълнителен директор за 2018 г., който беше отхвърлен от съда

19:41 | 18 април 2024
Автор: Том Малоуни
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск отправя една от най-големите си молби към инвеститорите на Tesla Inc. досега.

Едно нещо беше акционерите да одобрят неговия пакет за възнаграждение през 2018 г., когато той съдържаше привидно смели цели, а пазарът на електрически превозни средства все още можеше да не е благоприятен към Tesla.

С искането си да одобрят отново същия пакет Мъск и бордът на Tesla залагат на това, че култът към милиардера и ролята му за покачването на акциите на автомобилния производител с около 700% през последните шест години - което според ръководството му заслужава голямо възнаграждение - ще надделеят над факта, че от 2018 г. насам много неща са се променили. Най-вече това, че въпросното възнаграждение беше отменено от съд в Делауеър по-рано тази година.

В подаденото в сряда заявление на Tesla за 2024 г. се иска акционерите да одобрят същия пакет за възнаграждение на главния изпълнителен директор за 2018 г., който беше отхвърлен от съдията в Делауеър Катхалин Сейнт Джей Маккормик, която заяви, че бордът не се е грижил за интересите на инвеститорите.

Това, което е непосредствено заложено на карта за Мъск, са опциите за акции на Tesla, които съставляват почти една четвърт от нетното му състояние, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Но също така, според заявлението, и бъдещето му като главен изпълнителен директор.

"Ако възнаграждението за постигнати резултати на главния изпълнителен директор за 2018 г. не бъде ратифицирано, може да се наложи Tesla да преговаря с г-н Мъск за заместващ план за възнаграждение", се казва в документацията. "Съществува риск нератифицирането да забави допълнително всяка компенсация за главния изпълнителен директор, което може да повлияе на неговия стимул да продължи да отделя време и енергия за Tesla, което е от съществено значение за компанията."

Безпрецедентният компенсационен пакет му присъжда 12 транша опции, които зависят от това дали компанията ще постигне все по-стръмни цели, свързани с пазарната стойност, приходите и коригираните печалби. Всеки транш опции съответстваше на 1% от акциите на Tesla в обращение.

По онова време имаше сериозни съмнения дали целите са постижими - в документацията се цитира статия в New York Times, в която целта за най-висока пазарна капитализация от 650 млрд. долара се нарича "цифра, която според много експерти е смехотворно невъзможна" - но всички те бяха постигнати до края на 2022 г. Това дава на Мъск максималния брой опции, описани в пакета за заплащане, които в момента са на стойност 40,2 млрд. долара.

73% одобрени

През 2018 г. акционерите бяха готови да заложат парите си заедно с тези на Мъск. Около 73% от незаинтересованите акционери гласуваха за приемането на пакета, въпреки че големите пълномощни консултанти заявиха, че той е твърде скъп и открито поставиха въпроса защо Мъск се нуждае от повече капитал, за да остане ангажиран с компанията.

Но оттогава нещата се промениха. От една страна, акционерите знаят, че целите, свързани с пакета, вече са постигнати. Вместо да залагат на цели, които биха могли да направят и тях богати, сега забогатява само Мъск - в размер на около 8% от настоящата пазарна капитализация на Tesla.

73% одобрени

През 2018 г. акционерите бяха готови да заложат парите си заедно с тези на Мъск. Около 73% от незаинтересованите акционери гласуваха за приемането на пакета, въпреки че големите пълномощни консултанти заявиха, че той е твърде скъп и открито поставиха въпроса защо Мъск се нуждае от повече капитал, за да остане ангажиран с компанията.

Но оттогава нещата се промениха. От една страна, акционерите знаят, че целите, свързани с пакета, вече са постигнати. Вместо да залагат на цели, които биха могли да направят и тях богати, сега забогатява само Мъск - в размер на около 8% от настоящата пазарна капитализация на Tesla.

Гласуването идва и в неудобен момент за производителя на електрически автомобили. Компанията съкращава повече от 10% от работната си сила на фона на забавящия се растеж, а акциите ѝ са се понижили с около 37% тази година, което я прави втората най-слабо представяща се в индекса S&P 500.

Още по-неудобно е, че компанията не е постигнала някои от първоначалните цели. В момента акциите на Tesla се търгуват доста под най-високата цел за пазарна капитализация, например. Мъск все пак ще получи всички опции, ако пакетът за заплащане бъде одобрен.

Въпреки това десетки институционални акционери са се свързали с Tesla и са изразили подкрепа за плана за възнаграждения за 2018 г., включително четирима от 10-те най-големи акционери, според подадената информация. Производителят на автомобили също така заяви, че хиляди инвеститори на дребно са изпратили писма и имейли до управителния съвет, в които изразяват същото мнение.

Tesla цитира писмо на председателя Робин Денхолм, получено от T. Rowe Price Group Inc., един от най-големите акционери на автомобилния производител, в което решението се нарича "негативна изненада" и се предлага пакетът да бъде подложен на ново гласуване.

"Вярваме, че планът за 2018 г. демонстрира силно съответствие с интересите на дългосрочните инвеститори и беше последван от впечатляващ, потвърждаващ период на създаване на стойност", заяви говорител на T. Rowe в сряда в изявление.

Въздействие върху богатството

Въпреки че управителният съвет на Tesla твърди, че анулирането на пакета от възнаграждения на Мъск за 2018 г. означава, че той не е получил никакво възнаграждение за работата си през последните шест години, той не изпитва финансови затруднения. Мъск притежава около 13% от компанията, без да се включва пакетът от опции - дял, който е поскъпнал с повече от 55 млрд. долара през последните шест години. През това време той е продал и акции на стойност над 39 млрд. долара.

Мъск притежава 173,8 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, който счита, че опциите са част от състоянието му, докато не се изясни пакетът от възнаграждения. След като започна годината на челна позиция в класацията, сега той е четвъртият най-богат човек в света, като е загубил 55 млрд. долара главно заради спада на акциите на Tesla.

Ако пакетът бъде отхвърлен, нетното състояние на Мъск ще намалее с 40,2 млрд. долара и той ще бъде осмият най-богат човек на планетата, след съоснователя на Google Лари Пейдж.

Съветът на директорите на Tesla обаче вероятно ще трябва бързо да одобри алтернативен пакет, а специалната комисия, разглеждаща възнаграждението на Мъск, даде да се разбере, че е малко вероятно той да приеме много по-малко.

"Въпреки че специалният комитет изрично и съзнателно не е преговарял (или предоговарял) с г-н Мъск за неговото възнаграждение, той очаква от разговора си с него, че за да се съгласи г-н Мъск, всеки нов план ще трябва да бъде с подобен размер на наградата за постижения на главния изпълнителен директор за 2018 г.", се казва в документацията.

Tesla стартира уебсайт, за да насърчи акционерите си да гласуват за споразумението за компенсации и да се преместят в Тексас, в който се казва, че акционерите трябва да гласуват в полза на плана за компенсации, както за да възнаградят Мъск за растежа на компанията, така и за да "уважат концепцията, че решенията на акционерите трябва да бъдат подкрепени".