Мъск продава мечтата на Tesla, но само не питайте за подробности

Не обръщайте внимание на спада в продажбите на електромобили и спада на маржовете. Вместо това си представете роботаксита

06:52 | 25 април 2024
Обновен: 07:21 | 25 април 2024
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Tesla Inc. имаше две много различни съобщения за резултатите от първото тримесечие в зависимост от това дали повече следите числата или думите. Цифрите бяха лоши. Думите бяха мечта.

Но липсата на думи при последвалия разговор с инвеститорите говореше много.

Шокиращият спад в продажбите на автомобили през първото тримесечие предизвика предвидими ударни вълни във финансовите резултати на Tesla, публикувани във вторник вечерта. Основният проблем е следният: от второто тримесечие на 2022 г., когато приходите на Tesla от превозно средство се повишиха до почти 56 000 долара за брой, тази подразбираща се средна цена е спаднала с около 12 000 долара, но производствените разходи са паднали с по-малко от 5 000 долара. Повече от половината от брутната печалба на превозно средство е изчезнала. (Всички тези числа изключват кредитите за парникови газове).

Това има странични ефекти. Брутните маржове на печалба бяха понижени. Междувременно оперативните маржове бяха смазани до 5,5%, най-ниското ниво от три години и дори по-ниско от тези на General Motors Co., която също представи отчета си във вторник. Tesla също така произвежда повече превозни средства, отколкото е продала през по-голямата част от последните две години, а излишъкът през последното тримесечие е най-големият досега. Следователно, масивна промяна на оборотния капитал, подсилена от запасите, почти унищожи оперативния паричен поток (Tesla очаква това да се обърне през текущото тримесечие). Компанията отчете първото си тримесечие на отрицателен свободен паричен поток от началото на 2020 г.

И така, да обобщим: намаляващите продажби въпреки намаленията на цените намалиха маржовете и паричния поток.

В допълнение, този месец се появиха съмнения относно ангажимента на Tesla към нов евтин EV, наречен Model 2, индикации, че Tesla вместо това ще се съсредоточи върху недоказани роботаксита, внезапната загуба на висши ръководители и обявяването на най-големия досега кръг на съкращения в компанията. Преди публикуването на резултатите, акциите на Tesla паднаха с 42% досега тази година – губейки около 329 милиарда долара пазарна капитализация – с ясно изразен спад този месец.

Причината е, че вече поставеното под съмнение обещание за Model 2 изрита централния стълб, върху който се крепят очакванията за бъдещия растеж и печалби на Tesla. Дори сега консенсусът показва, че доставките на превозни средства се връщат до почти 530 000 през четвъртото тримесечие на 2024 г., което би било нов рекорд и повече от 140 000, или 37% повече от мрачното тримесечие, което току-що премина. И все пак с намаленията на цените, които досега не успяха да стимулират скок в продажбите на остарялата гама на Tesla – всъщност точно обратното – защо да се очаква това да се подобри толкова много тази година? И ако не тези превозни средства, тогава какво? Cybertruck?

Така че Tesla трябваше да втвърди подкрепата. Съобщението надлежно говори за това, че Tesla е актуализирала плановете си за „ускоряване“ на пускането на нови превозни средства, „включително по-достъпни модели“, преди предварително планираната начална дата през втората половина на 2025 г. Е, нищо чудно, че акциите – все още се търгуват при почти 50 пъти напред коригирани печалби, имайте предвид - скочиха с повече от 10% след затварянето на пазара.

Но какво всъщност означават тези думи? Имаше странна промяна в стратегията за евтини превозни средства, която Tesla изложи през март 2023 г., когато ръководството говореше за намаляване на разходите наполовина с революционни производствени методи. Сега Tesla говори за обединяването на аспекти на платформите от следващо поколение със съществуващите в новите модели, което позволява на компанията да ги изгражда върху съществуващи производствени линии. За да бъде ясно, това е интригуваща възможност, предлагаща ефективност за намаляване на упоритите разходи.

Но също така да бъде ясно: това няма да достави $25 000 Model 2 в скоро време – „тази актуализация може да доведе до постигане на по-малко намаление на разходите от очакваното преди“ – и също така не е това, за което Tesla говореше само преди година или нещо повече. Това е основен ремонт на стратегията, който изисква подробности.

А, да, за това е разговорът с инвеститорите. По време на разговора научихме от главния изпълнителен директор Илон Мъск, че новите модели може да пристигнат още в края на тази година. И все пак… все пак… отговорите относно подробностите бяха повърхностни и след това прехвърлени към роботаксито, разкривайки плановете на Tesla за началото на август. И така, нови модели може би през четвъртото тримесечие, но малко или нищо не може да се очаква до два месеца преди началото на четвъртото тримесечие. Също така не е ясно точно за кои модели се говори в момента: актуализации на съществуващи, платформа за роботакси или евтин EV? Внезапното съобщение в края на разговора, че шефът за връзки с инвеститорите на Tesla Мартин Виеха напуска, привличайки вниманието към скорошните напускания на старши служители, беше в неподходящо време.

Това, което беше ясно, е, че ако нещо остава в главата на Тесла и Мъск, това е проектът за роботикси. Тази тема доминираше в разговора, като Мъск също направи обичайните отклонения към изкуствения интелект и потенциала на проекта за хуманоиден робот Optimus на Tesla да стимулира ефективно безкраен растеж в икономиката. Имаше чувството, че има повече подробности за това от евтиния EV проект. Въпреки възходящата реакция на съобщението, основният въпрос за това откъде ще започне следващата вълна на растеж на Tesla остава само частично отговорен и тази част разчита на голяма степен на вяра в липсата на реални подробности. Тъй като числата за превозните средства не изглеждат страхотно, тезата за роботиксито е отпред и в центъра.

В един момент Мъск каза, че „ако някой не вярва, че Tesla ще реши автономността, не трябва да инвестира в компанията“. Думи, с които да живеем.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg, който се занимава с енергетика. Бивш банкер, той е редактирал рубриката Heard on the Street на Wall Street Journal и е писал рубриката Lex на Financial Times.