Tesla ще съкрати над 10% от служителите си по света

Илон Мъск посочва дублирането на длъжности и необходимостта от намаляване на разходите като причини за съкращенията, ако съкращенията се приложат в цялата компания, ще бъдат уволнени повече от 14 000 служители

14:50 | 15 април 2024
Автор: Ед Лъдлоу,Дейна Хъл
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Илон Мъск пише в имейл до служителите си, че Tesla Inc. ще намали броя на служителите си в световен мащаб с повече от 10%, тъй като производителят на автомобили се бори със забавянето на търсенето на електрически превозни средства.

Главният изпълнителен директор посочва дублирането на длъжности и необходимостта от намаляване на разходите като причини за съкращенията в бележката, видяна от Bloomberg News. Ако съкращенията се приложат в цялата компания, ще бъдат уволнени повече от 14 000 служители.

В началото на този месец Tesla отчете разочароващи доставки на превозни средства, които се разминаха с очакванията и отбелязаха първия си тримесечен спад от четири години насам. Няколко анализатори очакват продажбите на производителя на електромобили да се свият през годината, като се позовават на бавното производство на най-новия модел - Cybertruck - и на затишието при новите продукти, докато компанията не започне да произвежда автомобил от следващо поколение в края на следващата година.

"Докато подготвяме компанията за следващия етап на растеж, е изключително важно да разгледаме всеки аспект на компанията за намаляване на разходите и повишаване на производителността", пише Мъск в имейла. "Като част от тези усилия направихме задълбочен преглед на организацията и взехме трудното решение да намалим броя на служителите си с повече от 10% в световен мащаб. Няма нещо, което да мразя повече, но това трябва да се направи."


Тесла почти удвои броя на служителите за три години/Компанията завърши миналата година с 140 473 служители

Tesla завърши миналата година със 140 473 служители, което е почти два пъти повече от три години по-рано. Тя увеличава производството в два завода - единият в Остин, а другият край Берлин - които започнаха да произвеждат спортни автомобили Model Y в началото на 2022 г. Компанията започна да намалява цените на цялата си гама, когато тези заводи достигнаха по-високи обеми.

"През годините се разраснахме бързо с множество фабрики, които се мащабират по целия свят", пише Мъск в писмото, за което блогът Electrek съобщи по-рано в понеделник. "С този бърз растеж се стигна до дублиране на роли и работни функции в определени области".

Цените на акциите на Tesla се сринаха с 31% тази година, нареждайки се сред най-зле представящите се в индекса S&P 500. Акциите се понижиха с цели 1,2% преди началото на редовната търговия.

Служителите на Tesla се страхуват от потенциални съкращения още от началото на тази година, когато мениджърите бяха помолени да потвърдят дали длъжностите на всеки от техните служители са критични. В края на миналата година на някои служители също така беше съобщено, че компанията няма да предлага бонуси под формата на дялов капитал, базирани на заслуги, като част от годишните прегледи на представянето.

"Просто трябва да търсим всяка възможно пени", каза главният финансов директор Вайбхав Танеджа по време на последния разговор за приходите на Tesla на 24 януари. "Имаме силен екип, който е свръхфокусиран върху това."

Забавянето на продажбите на електрически превозни средства, което Tesla усеща напоследък, е широко разпространено. Китайската компания BYD Co. е доставила само 300 114 автомобила с батерии през първото тримесечие, което е с 43% по-малко в сравнение с последните три месеца на миналата година, когато за кратко време тя изпревари най-големия продавач на електрически превозни средства в света. Производители, сред които Volkswagen AG, General Motors Co. и Ford Motor Co., забавиха, намалиха или напълно прекратиха проектите си за електрически превозни средства, тъй като потребителите са недоволни от все още високите цени и недостига на станции за зареждане.

При последното си голямо съкращение на работната сила Tesla освободи около 10% от наемните работници в средата на 2022 г.