Сандалоу: Tesla не е пускала нов модел от 5г

Дейвид Сандалоу, изследовател, Columbia University

16:30 | 10 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Да говорим за зарядните станции. Nissan скоро каза, че най-важното за навлизането на електромобилите е липсата им. Има пари, знам, има Закон за намаляване на инфлацията. Колко голям е проблемът с инфраструктурата на зарядните станции?

Интересен проблем. Когато попитате собствениците на електромобили или по-скоро потенциалните купувачи защо не са склонни да купуват, те казват – заради инфраструктурата. Но след като купят колата, не използват тази публична инфраструктура.

Хората обикновено зареждат колите си или вкъщи, или в офиса. Хората зареждат колите си както зареждат смартфона.

Това създаде някои проблеми с бизнес модела за компаниите за зарядни станции. Но администрацията на Байдън е амбициозна и осигурява значително финансиране за мрежата на зарядни станции, която започва да се развива.

Мисля, че ще предизвика ефекта на снежната топка и след като тази мрежа се развие, ще се окаже решаваща за пазара.

Споменахте повече от веднъж цените. Както казахте, Hyundai имаше известен успех на по-ниските ценови нива. Както знаем, едни от Голямата тройка решиха да тръгнат към високия ценови сегмент. Например General Motors с Cadillac. Не е ли време да променят стратегията си?

Това е обичайния начин да се въвеждат премиум продукти. Започва се от най-високия сегмент и се върви към по-ниските цени на пазара. Това прави Голямата тройка и други производителите.

Проблемът на Tesla е, че не са пускали нов модел от много години. Все още разчитат на модели отпреди 5г. Инвестират огромна част от корпоративното си внимание и ресурси към CyberTruck, който е много нишов продукт. И също към евтиния седан, който предстои да излезе, но ще стане след години.

Това е проблема за Tesla и останалата част от пазара.