Олаф Шолц и Мохамед бин Салман ще участват в преговорите на COP28

В четвъртък COP28 вече постигна една ранна победа, тъй като държавите се споразумяха за подробностите по управлението на фонда, който ще помага на изоставащите и уязвими страни

11:35 | 1 декември 2023
Обновен: 11:57 | 1 декември 2023
Автор: Малайка Кананеех Тапе,Шивон Вагнер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световните лидери пристигнаха в Дубай за преговорите на ООН по въпросите на климата.Сред участниците в срещата на върха са саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, германският канцлер Олаф Шолц и президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва.

Очакваме съобщение от ОАЕ и няколко партньори от частния сектор за създаването на фонд за климата на стойност 30 млрд. долара.

Десетки хиляди делегати са се регистрирали за участие в тазгодишната конференция на ООН, която се очаква да бъде най-голямата досега. Освен политици и дипломати, събитието привлича и активисти, финансисти и бизнес лидери. Близо 200 държави ще имат по-малко от две седмици, за да постигнат ново, единодушно споразумение за справяне с изменението на климата, а необходимостта от напредък никога не е била по-належаща. ООН вече обяви 2023 г. за най-горещата година в историята, а емисиите на парникови газове продължават да се увеличават.

В четвъртък COP28 вече постигна една ранна победа, тъй като държавите се споразумяха за подробностите по управлението на фонда, предназначен да помогне на уязвимите страни да се справят с по-екстремните климатични условия, предизвикани от глобалното затопляне. Богатите страни също така обещаха поне 260 млн. долара за стартиране на механизма.

Други ключови области на преговорите все още са на масата, включително споразумение за разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници, потенциален ангажимент за постепенно премахване на изкопаемите горива, правилата за все още нестартиралия пазар на въглеродни емисии на ООН и първата официална оценка на световния напредък в борбата с изменението на климата след подписването на Парижкото споразумение през 2015 г.

Masdar планира зелени облигации

Masdar, основен оператор на соларни електроцентрали в Обединените арабски емирства, планира втора емисия зелени облигации през тази година, за да подпомогне увеличаването на капацитета за възобновяеми източници.

Облигационната емисия ще бъде на стойност, подобна на първата зелена облигация на стойност 750 млн. долара, издадена по-рано тази година, заяви главният финансов директор Найл Ханиган в интервю за телевизия Bloomberg.

Ханиган е убеден, че целта на Masdar за увеличаване на капацитета до края на десетилетието до 100 гигавата остава "напълно постижима". Според него планът може да включва придобивания.

Masdar възнамерява да направи редица съобщения за увеличаване на капацитета през следващите дни на срещата на върха за климата COP28, която започна тази седмица в Дубай.

Председател на Masdar е Султан Ал Джабер. ОАЕ бяха критикувани за назначаването на Ал Джабер за председател на COP28, тъй като той е главен изпълнителен директор на основната петролна компания, която планира да увеличи капацитета за производство на суров петрол.

Индийските корпоративни гиганти гледат към усилията за финансиране на борбата с климатичните промени на стойност 6,5 милиарда долара

Група от най-големите индийски компании и международни финансови гиганти, сред които и Macquarie Group, твърдят, че са предложили решения за финансиране на климата, които могат да мобилизират 6,5 млрд. долара в подкрепа на нисковъглеродното развитие.

Инициативата за лидерство в областта на финансирането на климата в Индия заяви, че решенията, които варират от партньорства между банки и Tata Motors за предлагане на атрактивни заеми и лизингови решения за електрически превозни средства до публично-частни партньорства за общинска инфраструктура и свързване за производство на екологичен амоняк, могат да помогнат за мобилизирането на частен капитал за 10,1 трилиона долара, необходими на Индия, за да постигне целта си за нулево нетно потребление до 2070 г.

Инициативата за лидерство в областта на финансирането на борбата с изменението на климата беше създадена от Майкъл Блумбърг (основател на Bloomberg LP, компанията майка на Bloomberg News) и стартира пилотни проекти в Индия и Колумбия, за да обедини институциите от частния сектор, политиците и многостранните институции.