Председателят на COP28 лобира за изкопаемите горива по време на срещите за климата

Постигането на дипломатическо споразумение между държавите за предотвратяване на екологична катастрофа ще бъде по-трудно, тъй като страните се справят с бързата инфлация и нестабилността

19:00 | 27 ноември 2023
Автор: Лаура Милан, Мария Тадео
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на COP28 Султан Ал Джабер е бил готов да повдигне въпроса за търговските интереси в областта на петрола и газа по време на срещите с чуждестранни правителства по въпросите на климата преди срещата на върха на ООН, която започва в Дубай по-късно тази седмица, според секретни вътрешни документи, изтекли от информатор и публикувани от British Broadcasting Corp. в сътрудничество с Центъра за докладване на климата.

Председателството на Ал Джабер е спорно, тъй като той остава главен изпълнителен директор на Abu Dhabi National Oil Co. - един от най-големите производители на петрол в света. Днешният доклад ще оправдае критиците, които твърдяха, че назначаването му е конфликт на интереси.

Документите включват над 150 страници справки за срещи, проведени от Ал Джабер между юли и октомври. Търговските интереси в областта на петрола и природния газ фигурират като теми за разговор в тези документи, като в докладите се посочва, че поне в един случай дадена страна е продължила обсъжданията, повдигнати по време на среща с Ал Джабер. Документите включваха също така информационни точки, свързани с Masdar, компанията за възобновяема енергия Al Jaber chairs.

Документите, посочени в статията на BBC, са неточни и не са били използвани от COP28 по време на заседанията“, заяви говорител на председателството на COP28. „Изключително разочароващо е, че BBC използва непроверени документи в репортажите си.“

Очаква се над 70 000 души да присъстват на COP28 в Дубай, която започва на 30 ноември и ще приключи на 12 декември. Най-голямата среща за климата ще се проведе в годината, която вероятно ще се окаже най-горещата в историята и в която екстремни метеорологични явления, влошени от емисиите на парникови газове, които затоплят планетата, ще причинят хаос на всички континенти. В същото време постигането на дипломатическо споразумение между държавите за предотвратяване на екологична катастрофа ще бъде по-трудно, тъй като страните се справят с бързата инфлация и нестабилността, включително войните в Украйна и Газа.

Запитан за доклада на BBC комисарят по въпросите на климата на Европейския съюз Вопке Хукстра заяви, че страните от Близкия изток като ОАЕ „вече не могат да се крият зад логиката на миналото“ и трябва да гарантират, че изкопаемите горива ще бъдат постепенно изкопани.

Няма как да се скрием или да забавим амбицията си", заяви Хукстра пред Bloomberg TV в понеделник. „Фокусът трябва да бъде върху действията в областта на климата, без значение“, добави той.

В доклада се описва, че Ал-Джабер очевидно планира да лобира пред бразилския министър на околната среда и изменението на климата Марина Силва да помогне за прокарването на офертата на Adnoc за бразилската нефтохимическа компания Braskem. Силва е природозащитник и бивш кандидат на Зелената партия на предишни избори в Бразилия.

Ръководителят на срещата на върха по въпросите на климата трябва да се съсредоточи върху безпристрастното постигане на решения в областта на климата, а не върху задкулисни сделки, които подхранват кризата“, заяви в електронно изявление Кайса Косонен, координатор по политиките в „Грийнпийс Интернешънъл“. „Това е точно този конфликт на интереси, от който се опасявахме, когато на този пост беше назначен изпълнителен директор на петролна компания.