Поетапното премахване на изкопаемите горива не работи. ЕС има нова идея за COP28

Очаквайки съпротива срещу намаляването на емисиите в Дубай, някои климатични ястреби започнаха да се фокусират върху глобална цел за възобновяеми енергийни източници

20:02 | 8 май 2023
Автор: Джон Айнгър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Към края на срещата на върха на ООН за климата в Шарм ел-Шейх миналата година шефът на Европейския съюз по въпросите на климата Франс Тимерманс предложи голяма сделка за излизане от задънената улица в двуседмичните преговори.

27-членният блок ще даде съгласието си за създаването на финансов механизъм за плащане на загуби и щети, причинени от изменението на климата, изпълнявайки искане, отправено от развиващите се страни. Но подкрепата на ЕС ще дойде само ако всички страни се споразумеят за по-силен ангажимент за премахване на използването на изкопаеми горива. Обещанието за фонд за загуби и щети влезе в окончателната сделка на COP27; по-силното споразумение за постепенно премахване на изкопаемите горива не успя.

Това поражение все още е болезнено за Тимерманс.

„Няма начин – никакъв начин – да постигнем която и да е от нашите цели, ако не направим повече за намаляване на фосилните горива“, каза той на климатична конференция миналата седмица в Берлин, събитие, целящо да повиши амбицията преди годишната среща на върха за климата на ООН в Дубай в края на годината. Без по-строги действия срещу емисиите, „каквото и да направим по отношение на финансите, по отношение на адаптирането, по отношение на загубите и щетите, няма да постигне това, от което се нуждаем“.

Миналогодишното поражение за ЕС и неговите съюзници по отношение на намаляването на емисиите на COP27 вече постави началото на една от най-трудните битки преди COP28. Приемащата нация, Обединените арабски емирства, е богата петролна държава, чиято икономика зависи от износа на петрол и газ. Ястребите за намаляване на емисиите ще трябва да се борят с избора на ОАЕ за президент на COP28: Султан Ал Джабер, ръководител на Abu Dhabi National Oil Co., 12-ият по големина производител на петрол и газ в света. Държавната петролна компания, която той ръководи, има едни от най-агресивните планове за разширяване на производството на изкопаеми горива.

Тимерманс има науката на своя страна. Цената за намаляване на емисиите – оставяйки по-малко екстремни въздействия върху климата, с които да се борим – ще бъде много по-малка от плащането за по-големите щети от затоплящия се свят. Но политиката ще стане още по-трудна.

Ал Джабер каза на събитието за климата миналата седмица, че дипломатите трябва да се съсредоточат върху постепенното премахване на емисиите от нефт и газ, вместо да премахват използването на тези горива. Това се разглежда като оставяне отворена вратата за изгаряне на нефт и газ, като същевременно се увеличават технологиите за улавяне на въглерод.

Дипломатите от ЕС не са убедени.

„Не мисля, че улавянето на въглероден диоксид ще ни отведе дотам“, каза Дженифър Морган, пратеник на Германия по въпросите на климата, в интервю за Bloomberg. „Това, което наистина трябва да видим и мисля, че страните по света ще постигнат това, е краят на ерата на изкопаемите горива и изграждането на възобновяеми източници.“

Така че въпросът е как ЕС ще постигне целта си да ускори темпа на намаляване на емисиите. В Шарм ел-Шейх миналата година блокът беше част от усилията на Индия да разшири езика, приет на COP26, за постепенното намаляване на въглищата за газ и петрол. Тимерманс също искаше обещание за достигане на пикови емисии от енергийния сектор до 2025 г. Усилията се провалиха на фона на лобирането от страна на Саудитска Арабия, Китай и Русия, които убедиха египетското председателство на срещата да се откаже от идеята.

Тази година лидерите на ЕС очевидно очакват противопоставяне на езика, призоваващ за бързо намаляване на емисиите. Европейски служители – от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до външния министър на Германия Аналена Бербок – започнаха да призовават за глобална цел за внедряване на възобновяеми източници. Подобна мярка би означавала намаляване на замърсяването, тъй като вятърът и слънчевата енергия изяждат дела на изкопаемите горива в енергийните доставки.

Миналия месец ЕС се съгласи да увеличи собствените си възобновяеми енергийни източници до 42,5% от енергийния микс до 2030 г. Международната агенция по енергетика, която ще участва в изготвянето на глобална цел за възобновяема енергия, изчисли, че делът на тези технологии в общото глобално предлагане на енергия беше едва 5,2% през 2021 г.

Резюмето на срещата в Берлин включва препратка към капацитета за възобновяема енергия, който трябва да бъде утроен. Ал Джабер каза в речта си на събитието, че утрояването трябва да се случи до 2030 г., с друго удвояване, което да последва до 2040 г.

Том Еванс, политически съветник на мозъчния тръст E3G, каза, че е от съществено значение всяка цел да е пряко свързана с постепенното премахване на изкопаемите горива, вместо да позволява на въглищните и газовите централи да продължат да работят. „Виждаме онова неизбежно напрежение на петродържавно президентство, което се опитва да изглади проблема, но то се сблъсква с големи проблеми, когато погледнете какво би означавало това за планетата“, каза Евънс. „Притеснявам се, че не виждаме лидери да правят тази връзка с постепенното премахване на изкопаемите горива.“

Разходите за внедряване на възобновяеми енергийни източници, особено в развиващите се страни, вероятно ще бъдат огромни. Богатите нации многократно не успяха да постигнат финансовата цел от 100 милиарда долара на година – нещо, което се надяват да бъде постигнато тази година – но по-бедните нации вече казаха, че това число трябва да бъде в трилиони и да идва без никакви условия. Запълването на тази празнина може да изисква иновативни нови инструменти за финансиране, като глобални такси върху въздушния транспорт и морските горива. Или може би основен ремонт на многостранните банки за развитие, идея, рекламирана от премиера на Барбадос Миа Мотли.

Междувременно отделна глобална цел за повишаване на енергийната ефективност може да бъде по-лесна за постигане, според европейски служител, запознат с въпроса. ЕС вече се споразумя за цел за намаляване на потреблението на енергия. Този служител каза, че на COP28 може да има натиск за глобална цел, която вместо това да се фокусира върху намаляване на енергийната интензивност или количеството енергия, необходимо за генериране на единица продукция.

„Защо не сме по-отговорчиви тук относно намаляването на потреблението на енергия?“ Тимерманс каза на събитието за климата миналата седмица. „Особено големите емитенти, големите индустриализирани страни. Има много, много повече, което можем да направим по отношение на енергийната ефективност, отколкото правим сега.“