След критики големите компании тихо финансират собствени въглеродни компенсации

Големите корпоративни емитенти на замърсяване заобикалят посредниците и създават вътрешни системи за въглеродни кредити

21:00 | 5 април 2023
Автор: Аластър Марш
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На половин свят далеч от централата си от стомана и стъкло в Лондон, GSK Plc навлиза в непознати води: разсадник за мангрови гори в крайбрежна Индонезия, който се изгражда, за да приютява раци, риби и въглерод.

Въглеродът е нещото, което GSK наистина преследва, тъй като се стреми да приложи способността на мангровите гори за улавяне на въглерод, за да неутрализира затоплящите климата газове, отделяни от глобалната мрежа от фабрики и превозни средства, както и от многото инхалатори за астма, които продава. Производителят на лекарства, който се притеснява от лошото качество и съмнителните ползи за климата от въглеродните компенсации за продажба на свободния пазар от брокери, сега измисля свои собствени кредити.

Въглеродното компенсиране е „фундаментален механизъм за преместване на капитал там, където е необходимо за природата, климата и здравето“, каза Адел Чели,  дректор за стратегии и партньорства за устойчивост в GSK. „Само защото не е перфектно, не означава, че ще се оттеглим. Ще се напрегнем и ще го направим по-добре."

Други компании следват подобни идеи. Shell Plc беше първата голяма компания, която се разклони в разработката на офсети и създаде екип за „базирани на природата решения“, който работи по проекти от Австралия до Сенегал. TotalEnergies SE планира да инвестира 100 милиона долара годишно в природосъобразни проекти за разработване на „естествен капацитет за поглъщане на въглерод“ от повече от пет милиона тона CO2 годишно от 2030 г. BP Plc притежава мажоритарен дял в компания за компенсиране на въглеродни емисии и е "мащабирала" своите усилия за развитие на въглеродни кредити.

Датският гигант за чиста енергия Orsted A/S казва, че възнамерява да генерира кредити за премахване на въглерод от проект за мангрови гори в Гамбия. А Bayer AG работи с индийските фермери, за да направи отглеждането на ориз по-малко интензивно на метан, резултат, който може да бъде монетизиран чрез въглеродни кредити.

Съществуващите схеми за компенсиране са „предизвикателни“, каза Клаус Кунц, ръководител на ESG стратегията в германската компания за лекарства и селско стопанство. „Качеството на проектите е ключово. Ако се направи правилно, това е положителен инструмент.“

Това също е непроверен и рискован гамбит за корпорации, които са под интензивно наблюдение от страна на инвеститори, загрижени за климата. Компенсациите са известен източник на експлоатация в по-бедните страни. Неотдавнашен доклад на ООН за корпоративното зелено измиване предупреди за „прекомерно разчитане“ на компенсации. Експертна група, известна като UK Climate Change Committee, смята, че компенсациите могат да демотивират купувачите да намалят емисиите.

„Трябва да сме нащрек“, за да гарантираме, че новата порода корпоративни компенсации „не заместват или забавят радикалните действия за декарбонизация“, каза Натали Седън, професор по биоразнообразие в Оксфорд.

GSK и VW заявиха, че са наясно с риска от зелено измиване и необходимостта да се даде приоритет на избягването и намаляването на емисиите преди компенсирането. Фармацевтичната компания заяви, че се е консултирала с технически експерти по въпроси като „допълнителност“ и „изтичане“ и как да споделя ползите с местните общности. GSK заяви, че ще даде приоритет на кредитите за премахване на въглерода за своята цел до 2030 г. За неговата цел за 2045 г. ще бъдат разрешени само компенсации за премахване.

Ако проработи, навлизането на големи компании може бързо да професионализира зараждащия се пазар от 1,3 милиарда долара и да предизвика нов цикъл на растеж.

„Вместо да купувате [компенсации] от брокер, където положението е caveat emptor, със собствените си проекти бихте могли да наблюдавате въздействието, качеството и разходите“, каза Филип Хардуик, бивш изпълнителен директор на бизнеса с емисии в Barclays Plc и JPMorgan Chase & Co.

Това може да обясни защо Volkswagen AG - чиито преки и косвени емисии са около 30 пъти по-големи от тези на GSK - иска да генерира 40 милиона кредита годишно до 2030 г., според лице, запознато с въпроса, което отказа анонимност. Говорител на VW отказа да коментира целта.

Германският автомобилен производител има за цел да постигне нетна нула до 2050 г. и се обедини с местен разработчик на въглеродни емисии, за да създаде предприятие, наречено Volkswagen ClimatePartner GmbH, за генериране на компенсации. То има за цел да използва тези кредити за компенсиране на емисиите по веригата на доставки на електрически превозни средства на VW в Европа, позволявайки „неутрално по отношение на въглерода предаване на нашите клиенти“, каза Ралф Пфицнер, ръководител на устойчивостта на VW.

Предприятието има около осем проекта в развитие, включително защитата на горите и саваните, и планира да пусне първите кредити до 2025 г., според Майкъл Румберг, управляващ директор на предприятието.

GSK вярва, че вътрешните компенсации могат да му помогнат да неутрализира всички емисии, които не може да елиминира по друг начин, тъй като се опитва да стане въглеродно неутрална само след седем години. Това е предизвикателство: само инхалаторите за астма на GSK генерират почти половината от въглеродните емисии.

Компанията казва, че очаква директно да елиминира 80% от собствените си емисии до 2030 г., както и тези, свързани с нейните доставчици и клиенти, като същевременно неутрализира останалите 20% с компенсации.

Един подход е да се инвестира в мангрови гори, атрактивен инструмент за изсмукване на въглероден диоксид от въздуха. Лесно разпознаваеми по отличителните си корени, растенията виреят в плитки, солени води, създавайки защита срещу наводнения и живо местообитание за водни обитатели. Най-важното е, че те могат да отделят до 50 пъти повече въглерод в своите почви по площ от тропическите гори, според Световната банка.
 
Но мангровите гори са застрашени в световен мащаб и Индонезия е една от най-засегнатите области. Проектът на GSK в Ява, разработен с въглеродния разработчик First Climate, има за цел да възстанови над 2500 хектара мангрови гори. В замяна фармацевтичната компания ще получава от 120 000 до 140 000 кредита годишно, каза Чели. Въглероден кредит представлява един тон емисии на въглероден диоксид, отстранени или недобавени към атмосферата.
 
И това е само началото. GSK планира в крайна сметка да генерира около два милиона кредита годишно за собствена употреба. Докато все повече проекти започват работа, компанията очаква през следващите пет години да осигури всички кредити, от които се нуждае за периода 2030-2034 г.
 
„Хубаво е да инвестираме в това сега. Ако започнете днес, може да имате добър кредит след пет години“, каза Анаис Бах, бивш ръководител на операциите за бизнеса с базирани на природата решения на TotalEnergies, който сега ръководи стартъп, фокусиран върху въглеродните емисии. „Тези, които не правят нищо сега, ще имат проблеми, тъй като проектите на правилната цена и качество ще стават все по-оскъдни.“