Шеф на петролен гигант ще ръководи срещата за климата COP28. Това не е шега

Султан Ал Джабер от ОАЕ има зелени акредитиви, но също така и ангажимент да изпомпва повече петрол. Това е рецепта за противоречия и бавно действие

15:14 | 14 януари 2023
Автор: Лара Уилямс
Ал Джабер е главен изпълнителен директор на Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC), 12-ата най-голяма петролна компания в света по производство. Снимка: Bloomberg
Ал Джабер е главен изпълнителен директор на Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC), 12-ата най-голяма петролна компания в света по производство. Снимка: Bloomberg

Грета Тунберг веднъж обобщи празните климатични обещания на световните лидери с думите „Бла-бла-бла“. След назначаването на изпълнителен директор на петрола за президент на COP28, те отново ще прозвучат верни на много защитници на климата.

Обединените арабски емирства, домакини на срещата на върха на ООН за климата тази година, назначиха Султан Ал Джабер, министър на индустрията и технологиите на ОАЕ, за президент на COP28. Ал Джабер е и главен изпълнителен директор на Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC), 12-ата най-голяма петролна компания в света по производство, и председател на Masdar, държавна компания за възобновяема енергия в ОАЕ.

Ако има нещо, което капсулира конфликта в основата на позицията на Близкия изток относно климата – вярата, че можете да изпомпвате петрол и едновременно с това да намалявате емисиите – това е резюмето на Ал Джабер.

Назначаването предизвика загриженост сред защитниците на климата, че конфликтите на интереси на Ал Джабер ще възпрепятстват достатъчно смели ангажименти, за да се избегне затопляне с 1,5C, цел, която генералният секретар на ООН описа като „на последни издихания“. Въглеродните емисии трябва да намалеят наполовина през следващите седем години, ако искаме да имаме шанс да я постигнем.

Спорът следва COP27 в Египет, друг голям износител на изкопаеми горива, където рязкото покачване на присъствието на петролни и газови лобисти провокира критики и подозрения. Има аргументи да не се оставят настрани такива партии в преговорите за климата; в крайна сметка те също трябва да се ангажират с декарбонизация. Но е трудно да продадеш действащ изпълнителен директор на петрола като честен брокер в дебата. А доверието ще бъде от жизненоважно значение за постигането на глобален консенсус.

Ал Джабер има зелени акредитиви. Той е специален пратеник на ОАЕ по въпросите на климата от 2010 г. насам и е основател и главен изпълнителен директор на Masdar. Тя има амбиции да бъде най-голямата компания за зелена енергия в света, като работи за 100 гигавата възобновяем капацитет до 2030 г. Част от мандата му в ADNOC, която има 24% дял в Masdar, е да стимулира декарбонизацията на петролния гигант чрез стартегия за 15 милиарда долара.

И все пак под ръководството на Ал Джабер ADNOC планира да увеличи производството си на петрол до 5 милиона барела на ден до 2027 г. от 3 милиона. Това съвпада с възгледите на службата за климата на ОАЕ относно енергийния преход. Тя не разглежда действията в областта на климата като въпрос на изключване на изкопаемите горива. С нарастващото търсене на енергия някои виждат природния газ и петрола като начин за преодоляване на пропастта и поддържане на енергийната сигурност докато се въведе инфраструктура за възобновяеми източници.

В изявление относно назначаването си на COP28 Ал Джабер казва, че ще внесе „прагматичен, реалистичен и ориентиран към решения подход“ към годишната среща. Може да е прагматично, но все пак определя темпото за промяна - която според учените трябва да бъде бърза - на бавни обороти. И много заинтересовани страни няма да видят „повече петрол“ като разумно решение, особено когато президентът, определящ дневния ред на COP, има търговски интерес да развива петролния си бизнес за години напред.

Таснийм Есоп, изпълнителен директор на Climate Action Network International, предупреждава, че това, че Ал Джабер е едновременно президент на COP28 и главен изпълнителен директор на ADNOC, „ще бъде равносилно на пълномащабно улавяне на климатичните преговори на ООН от национална петролна компания на нефтодържава и свързаните с нея лобисти за изкопаеми горива“. Не е трудно да си представим, че спорът ще се превърне в основната история на COP28. Това може да не е впечатлението, което ОАЕ иска да направи, и не е благоприятно за типа срещи, които защитниците на климатичните срещи искат да имат.

Между това да бъде министър в правителството, главен изпълнителен директор, председател и сега президент на COP28, Ал Джабер изпълнява четири работни места на пълен работен ден. Египетският външен министър Самех Шукри, президентът на COP27, беше критикуван, че е подценил времето и усилията, необходими за ролята, допринасяйки за продължителни преговори и липса на смели споразумения.

Говорител на пратеника по въпросите на климата на ОАЕ каза, че Ал Джабер е съсредоточен върху новата си роля и въпреки широкото си портфолио има правилните хора около себе си, които да помогнат за управлението на тези отговорности. Той също така не обмисля да подаде оставка от поста си в ADNOC.

Но ОАЕ може да имат проблеми да убедят света, че COP28 няма да бъде просто още един пример за „бла-бла-бла“ — повече разговори с вкоренени интереси, ограничаващи действието.

Лара Уилямс е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ изменението на климата.