През 2022 г. имаше 6 пробива в областта на климата за свят с по-малко въглеводороди

Държава след държава избираха по-ориентирани към климата правителства и приемаха нови усилия за ограничаване на парниковите газове

19:45 | 30 декември 2022
Автор: Лесли Кауфман
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Щетите, причинени от изменението на климата през изминалата година, понякога бяха толкова огромни, че беше трудно да се осъзнаят. Само в Пакистан екстремните летни наводнения отнеха живота на хиляди хора, доведоха до разселването на милиони и причиниха загуби за над 40 милиарда долара. Есенните наводнения в Нигерия отнеха живота на стотици хора и принудиха над 1 милион души да се изселят. Засушаванията в Европа, Китай и САЩ пресушиха някога непресъхващите реки и забавиха търговските потоци по основни артерии като Мисисипи и Рейн.

Пред лицето на тези екстремни явления реакцията на хората беше в най-добрия случай неравномерна. Потреблението на въглища, най-мръсното изкопаемо гориво, се възстанови през 2022 г. Държави като Обединеното кралство и Китай сякаш се отдръпнаха от големи ангажименти в областта на климата. Но цялата тази мрачна ситуация имаше и обратна страна. Всъщност е твърде лесно да се пренебрегнат направените стъпки към свят с по-ниски нива на въглеродни емисии, които се случиха на фона на по-предизвикващите вниманието катастрофи.

С разгръщането на 2022 г. се очерта ясен път на надеждата за климата. Новите пробиви в политиката имат потенциала да отключат огромен напредък в усилията за забавяне и обръщане на темпото на затопляне. По-долу е представен списък с шест обнадеждаващи събития от една много съдбоносна година, когато държава след държава избираха по-ориентирани към климата правителства и приемаха нови усилия за ограничаване на парниковите газове.

1. Голямата победа на президента Байдън променя всичко

Точно когато изглеждаше, че Вашингтон е безнадеждно блокиран, през август администрацията на Байдън и тясното демократично мнозинство в Конгреса успяха да приемат Закона за намаляване на инфлацията. Този нов закон на САЩ, подкрепен с около 374 млрд. долара разходи за климата, е най-агресивният законодателен акт в областта на климата в страната досега. Разпоредбите му гарантират, че в продължение на десетилетия милиарди долари ще се насочват към енергийния преход, като улесняват внедряването на възобновяеми енергийни източници, изграждането на зелени технологии и субсидирането на въвеждането от потребителите на всичко - от електрически автомобили до термопомпи. Експерти по енергийно моделиране прогнозират, че законът ще премахне 4 милиарда тона емисии на парникови газове.

2. ЕС облага въглеродния диоксид на границата си

Европейският съюз започна да изпълнява обещанието си да намали емисиите с 55% през 2030 г. (спрямо нивата от 1990 г.). 27-те членки на блока постигнаха историческо споразумение за създаване на Механизъм за регулиране на въглеродните емисии на границата - такса за емисии върху някои вносни стоки, която има за цел да защити европейските въглеродно интензивни индустрии, които са принудени да спазват все по-строгите правила в региона. След като Механизмът влезе в сила, ще бъдат наложени допълнителни такси за внос на стоки от страни без ограниченията на ЕС за замърсяване, което затопля планетата.

3. Птиците, пчелите и биоразнообразието получават голяма подкрепа

Само две седмици преди края на 2022 г. преговарящите на Конференцията на ООН за биологичното разнообразие COP15 в Монреал постигнаха изненадваща победа под формата на ангажимент от 195 държави да защитят и възстановят поне 30% от биоразнообразието на Земята до 2030 г. Богатите държави също така се ангажираха да изплащат приблизително 30 млрд. долара годишно до 2030 г. на по-бедните държави, отчасти чрез нов фонд за биологично разнообразие.

4. Богатите държави се споразумяха да финансират загубите и щетите, енергийния преход

Пробивът в областта на биоразнообразието дойде един месец след друг исторически момент на конференцията, подкрепена от ООН. Делегатите на COP27 в египетския град Шарм ел-Шейх постигнаха в последния момент споразумение за създаване на фонд за покриване на загуби и щети, който да подпомага развиващите се страни, засегнати от изменението на климата - искане, което се поддържа от десетилетия от държавите, които са допринесли най-малко за затоплянето на планетата.

През 2022 г. започна да се използва по-широко и друга форма на финансиране на борбата с изменението на климата - партньорствата за справедлив енергиен преход. Механизмът има за цел да помогне на развиващите се икономики, силно зависими от въглищата, да се откажат от най-замърсяващото изкопаемо гориво по начин, който не оставя работниците и общностите да изостанат. Обявеното през 2021 г. споразумение за подкрепа на Южна Африка на стойност 8,5 млрд. долара се превърна в проект за тези сделки. Допълнителните спогодби, сключени през 2022 г., предвиждат 20 млрд. долара за Индонезия и 15,5 млрд. долара за Виетнам.

5. Промени в лидерите, промени в нагласите

Избирателите донесоха големи промени в ръководството в няколко ключови държави. В Бразилия Луис Инасио Лула да Силва спечели президентския пост отчасти с обещанието да прекрати обезлесяването на Амазония. Партиите, подкрепящи климата, също спечелиха големи победи на изборите в Австралия.

Междувременно през ноември президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с китайския лидер Си Дзинпин и възстанови отношенията, които бяха прекъснати от дипломатическото противопоставяне по отношение на Тайван. Сътрудничеството между двете най-големи икономики (и емитенти на парникови газове) беше от съществено значение за затвърждаването на предишни пробиви в областта на климата като Парижкото споразумение от 2015 г. Министерството на външните работи на Китай заяви, че е в интерес и на двете страни да се справят с изменението на климата по съвместен начин.

6. По-сериозно отношение към въпросите, свързани с метана

Светът бавно осъзнава опасностите, свързани с метана - особено силен газ, който задържа топлина. Но от миналогодишната среща на страните от COP26 в Глазгоу насам държавите започнаха да подписват глобално обещание за намаляване на тези емисии, които могат да произхождат от петролни и газови кладенци, въглищни пластове, депа за отпадъци. В навечерието на COP27 в Египет например нови държави като Австралия се присъединиха към ангажимента и общият брой на подписалите го страни достигна над 150. Междувременно в САЩ администрацията на Байдън прокара по-строги правила, които ще изискват от енергийните компании да правят повече, за да ограничат изтичането на метан.