САЩ и ЕС обмислят базирани на климата тарифи за китайска стомана и алуминий

САЩ рискуват да предизвикат инфлация, ако свързаните с въглеродните емисии мита ударят Китай

10:04 | 6 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ и Европейският съюз обмислят нови мита върху китайската стомана и алуминий като част от опитите за борба с въглеродните емисии и глобалния свръхкапацитет, според източници на Bloomberg.

Този ход ще отбележи нов подход, тъй като САЩ и ЕС ще се стремят да използват мита - обикновено използвани в търговски спорове - за да продължат своята програма за климата. Книжата на американските производители на алуминий и стомана поскъпнаха след новината, докато в Хонконг тези на Aluminium Corp. of China и China Hongqiao Group Ltd. поевтиняха.

Идеята, генерирана в администрацията на президента Джо Байдън, все още е в начална фаза и не е официално предложена, според хората, които пожелаха анонимност, тъй като дискусиите не са публични. Споразумение с ЕС, включително подробности за това как да се определят прагове за прилагане на тарифи, вероятно няма да бъде постигнато най-рано до края на следващата година, каза един от хората, добавяйки, че дори този график е оптимистичен.

Новата рамка, която се основава на свързано споразумение между САЩ и ЕС от миналата година, е насочена главно към Китай, най-големият източник на въглеродни емисии в света и производител на стомана и алуминий, както и други големи замърсяващи нации, според хората.

Тарифният план вероятно ще задълбочи разделенията между Пекин и Вашингтон, особено в момент, когато двете страни са се ангажирали да работят заедно за борба с изменението на климата. Но разговорите между САЩ и ЕС за съвместно справяне с климатичната криза са положителен знак за отношенията, които отново страдат от търговски спорове, включително знаковия закон за климата на Байдън, който според европейските страни дискриминира техните индустрии.

Други страни изразиха интерес да се присъединят към преговорите, но новата рамка вероятно няма да ги включва в началото. Това може да означава, че вносът на стомана и алуминий от Япония и други рискува да бъде обект на нови мита. Целта обаче е да се отвори сделката за други страни възможно най-бързо, стига те да могат да отговорят на амбициите на споразумението, каза човек, запознат с плановете.

Правна власт

Не е ясно какви правни правомощия ще използва администрацията на Байдън, за да въведе нови тарифи. Лице, запознато с въпроса, каза, че въпросът все още се разработва вътрешно и в разговори с ЕС, както и с представители на индустрията и Конгреса. Белият дом също разговаря със законодателите за потенциални нови правомощия, добави лицето.

Търговският представител на САЩ (USTR) Катрин Тай и нейният екип представиха идеята на европейския комисар Валдис Домбровскис и други в Прага в края на октомври. Служители на ЕС повдигнаха няколко въпроса по това време, включително относно законността и съвместимостта с правилата на Световната търговска организация, както и с вътрешния механизъм за ценообразуване на въглеродните емисии на блока, казаха хора, запознати с разговорите.

Генералният съветник на USTR Грета Пейш направи презентацията на САЩ в Прага и ръководи действията на Вашингтон, каза един човек. Говорител на USTR отказа коментар.

Фокусираните върху климата търговски усилия на САЩ и ЕС бяха повдигнати за първи път през октомври 2021 г., когато двете страни разрешиха ключов спор относно тарифите за стомана и алуминий, които бяха наложени от бившия президент Доналд Тръмп от съображения за национална сигурност.

Съществуващи инструменти

Един подход за потенциалните нови тарифи може да бъде преобразуването на съществуващо разследване съгласно раздел 232 от Закона за разширяване на търговията в САЩ - което послужи като основна обосновка за митата на Тръмп върху европейската стомана и алуминий през 2018 г. - в ново разследване, насочено към въглеродните емисии и свръхкапацитет. Това би дало правно покритие на Белия дом да продължи напред, без да се налага да чака приключването на ново разследване, според друго лице.

Американските служители също все още обсъждат тарифната ставка или групата от тарифни ставки, които ще се прилагат към други страни, и САЩ са казали на служители на ЕС, че биха искали споразумението да бъде правно обвързващо, казаха хората.

За администрацията на Байдън първото по рода си споразумение ще бъде един от елементите на това, което Белият дом описва като своята ориентирана към работниците търговска политика, тъй като се фокусира върху защитата на ключови индустрии и техните работници, както в САЩ, така и в Европа.

САЩ рискуват да предизвикат инфлация

Идеята на администрацията на президента Джо Байдън вероятно би имала най-голямо въздействие върху пазара на алуминий, особено в ЕС, който разчита на китайските топилни заводи, за да запълнят пропуските в производството след нахлуването на Русия в Украйна. Тази зависимост подчертава инфлационните рискове от всякакви мерки, които биха намалили предлагането или добавили разходи въз основа на целите за климата.

„Това е Байдън, който потенциално подклажда инфлацията, вреди на световната търговия и със сигурност не помага на китайско-американските отношения“, каза Пол Гембълс, съосновател и управляващ партньор на MBMG Group, в интервю за Bloomberg TV. „Това е троен удар.“

ЕС вече обмисля въглероден данък върху вноса, включително стомана и алуминий, а Китай е най-големият производител на двата метала. Страната изнася излишъка си, като понякога си навлича обвинения, че Пекин залива световния пазар в ущърб на други доставчици. Това е и най-големият замърсител в света. Стоманодобивната промишленост е вторият по големина източник на емисии в Китай след производството на електроенергия и заедно с алуминия представлява около една пета от въглерода в нацията.

Износът на стомана от Китай достигна своя връх през 2015 г. от 112 милиона тона, но сега е около половината от това количество. Само частица от тях попада в САЩ и ЕС. Съществуващите протекционистки мерки намалиха продажбите за САЩ до по-малко от 1 милион тона през 2021 г., само 1,3% от общия износ на Китай на сплавта, според изследователската компания Mysteel.

Повече стомана - малко над 3 милиона тона миналата година или 4,6% от износа - се продава в ЕС. „Потенциалните тарифи ще имат по-голямо въздействие върху износа на стоманени продукти от висок клас за региона“, каза анализаторът на Mysteel Су Сианчун. „Заводите, произвеждащи стоманени продукти от висок клас, вероятно ще бъдат засегнати.“

Междувременно продажбите на алуминий в чужбина достигнаха рекорд от 677 000 тона през май, като голяма част от тях бяха поети от Европа, тъй като нейните собствени топилни предприятия бяха затворени поради скока в разходите за енергия, причинени от войната в Украйна.

Не е ясно как мерките за обвързване на износа с климатичните цели ще променят отношението на Китай към стоманата. Докато отделните производители на стомана са инвестирали сериозно в по-екологични технологии, индустрията като цяло се движи назад. Инвестициите в нови доменни пещи, базирани на въглища, се увеличиха през първата половина на 2022 г., развитие, което не е съвместимо с въглеродните политики на Пекин, според доклад от миналия месец на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Докато по-строгите правила за CO2 помогнаха за намаляване на производството на стомана през 2021 г. от рекордни нива и подобен спад в производството се очаква за 2022 г., правителството отложи крайния си срок за индустрията да достигне пикови емисии с пет години до 2030 г., подчертавайки още веднъж важността на разходите за инфраструктура за своите икономически цели. През следващите месеци може да има още подобни стимули, тъй като правителството се опитва да подкрепи забавящата се икономика.

Производството на алуминий обаче става все по-екологично, тъй като се използва повече водноелектрическа енергия, за да замени въглищата, каза Сион Хуй, анализатор в Beijing Antaike Information Development Co.