Енергийната сигурност, а не изменението на климата, ще е темата за 2023 г.

Енергийната криза принуждава правителствата да преразгледат своите приоритети, а изменението на климата спадна надолу в списъка, пише Хавиер Блас за Bloomberg

20:02 | 24 ноември 2022
Обновен: 21:34 | 24 ноември 2022
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато близо 200 нации се събираха на срещата на върха на ООН за климата COP27 миналата седмица, Япония обяви малко забелязана промяна, която хвърля светлина върху това, което се случва с глобалната енергетика и дипломацията по изменението на климата зад кулисите. Без фанфари Токио преименува своята държавна компания за природни ресурси, която помага на местни компании да инвестират в задгранични петролни, газови и минни проекти, на "Организация за метали и енергийна сигурност на Япония“.

Може да звучи като тривиална промяна на името, но това е важен показател за това къде е приоритетът за много нации, особено в Азия. Енергийната сигурност е на първо място.

Също така е важно, че Япония е водеща в такъв фокус, защото Токио ще председателства Г-7 през 2023 г., което ще ѝ даде мощен амвон за оформяне на глобалния дневен ред. Япония все още не е обявила своите приоритети на Г-7, но чувам от дипломати в Азия, че енергийната сигурност ще бъде голяма тема.

В света на природните ресурси политиците отдавна се борят с трилема: как да постигнат сигурност на доставките, да поддържат цените ниски и да опазят околната среда — всичко в едно и същото време и за стоки от суров петрол през пшеница до алуминий. Подобна трилема често е означавала, че едно от трите отстъпва място на другите две.

През 70-те и 80-те години на миналия век, със свежи спомени от първата и втората петролна криза, сигурността на доставките и достъпността надделяха над устойчивостта. През 1979 г. например страните от Г-7 стигнаха дотам, че обещаха на годишната си среща на върха „да увеличат, доколкото е възможно, използването на въглища“, за да намалят разходите за енергия. Балансът на трилемата започна да се променя в началото на 90-те години с възхода на модерното екологично движение. И през последното десетилетие, докато доказателствата за глобалното затопляне се натрупаха, изменението на климата взе приоритет.

Настоящата енергийна криза принуждава правителствата отново да претеглят приоритетите си. Сигурността и достъпността се завръщат. Вярно е, че политиците настояват, че не се отказват от борбата си срещу изменението на климата. Но е ясно, че околната среда вече не е абсолютният приоритет. В най-добрия случай е първи сред равни. В най-лошия случай идва на второ място.

Вземете гледната точка на Ясутоши Нишимура, министър на икономиката, търговията и промишлеността на Япония, изключително мощен орган, по-известен с акронима си METI. „Държавите споделят целта за постигане на въглеродна неутралност, като в същото време гарантират стабилни енергийни доставки“, обясни той миналата седмица на конференцията Bloomberg New Economy Forum в Сингапур. Обърнете внимание как той поставя изменението на климата и енергийната сигурност на едно и също ниво.

Новият акцент върху сигурността е ключова причина, поради която COP27 постигна толкова малък напредък по отношение на това, което наистина има значение за борбата с изменението на климата — т.е. необходимостта от намаляване на потреблението на изкопаеми горива и емисиите на газове, предизвикващи глобално затопляне. Богатите страни направиха първа стъпка към плащане на бедните за щетите, които понасят поради изменението на климата, но срещата на върха постигна малък напредък другаде. Европейският съюз трябваше да заплаши да се оттегли, за да избегне по-нататъшно отстъпване от целите.

В много отношения това не би трябвало да е изненадващо. Въпреки твърденията, че енергийната криза няма да провали борбата с изменението на климата, просто е невъзможно правителствата да не преосмислят приоритетите си. Дори най-богатите страни, групирани в клуба на ОИСР, страдат. Тази година те ще изразходват 17,7% от своя брутен вътрешен продукт за енергия, според изчисленията на ОИСР, вторият най-висок процент досега и почти съответстващ на 17,8% от 1980-1981 г. по време на втория петролен шок.

За щастие, днешната енергийна трилема не е толкова трудна, колкото тази, с която се сблъскаха политиците от Г-7 през 1979 г., когато по ирония на съдбата се обърнаха към въглищата като решение по време на срещата на върха в Токио. Четири десетилетия по-късно възобновяемата енергия прави възможно както защитата на планетата, така и подобряването на сигурността.

Както Владимир Путин показа тази година, когато въоръжи доставките на газ срещу Европа, изкопаемите горива не предоставят по-добра сигурност от зелената енергия. Г-7 трябва да настоява за повече вятърна и слънчева енергия, да подобри веригите за доставки, да увеличи разходите за научноизследователска и развойна дейност и да ускори одобрението на проекти. "Една къща, един слънчев панел" трябва да бъде целта. Ядрената енергия също е отличен инструмент, който обединява околната среда и сигурността.

И най-големият принос, който Япония би могла да направи за разрешаване на енергийната трилема, е да се съсредоточи върху намаляването на търсенето. Най-добрият източник на енергия е този, който не се изразходва.

В миналото политиците погрешно се опитваха да се справят с изменението на климата чрез ограничаване на предлагането, въпреки че търсенето продължаваше да нараства. В резултат на това световната икономика не е инвестирала достатъчно в нови доставки на петрол и газ и цените вероятно ще останат по-високи, отколкото би трябвало. Решението е да работим за по-ниско търсене — и бързо.

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, разбира се. Засега търсенето на изкопаеми горива нараства, като петролът, газът и въглищата вероятно ще поставят нови рекорди за потребление през 2023 г. Докато това е така, светът ще се движи в грешна посока.

Но Япония може да покаже, че има друг път. През 1979 г. тя консумира 5,5 милиона барела на ден суров петрол; тази година ще се нуждае само от 3,4 милиона. Това е стъпка към решаването на трилемата, но възпроизвеждането ѝ на други места ще изисква огромни и скъпи усилия за електрифициране на всичко от отоплението до шофирането. Г-7 трябва отново да поеме инициативата.

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.