Делегати на COP28 готвят историческа сделка за щетите от изменението на климата

Обсъжда се рамка, с която Световната банка да управлява поне временно т. нар. фонд за загуби и щети , причинени от екстремните климатични условия

18:00 | 30 ноември 2023
Автор: Дженифър А. Длухи,Джон Ейнгър
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Близо 200 държави ще се споразумеят за подробностите по управлението на фонд, предназначен да помогне на уязвимите страни да се справят с по-екстремните климатични условия, предизвикани от глобалното затопляне, което е важен пробив в началото на международните преговори за климата в Дубай.

Делегатите на срещата на върха COP28 се готвят да приемат рамка, с която Световната банка да управлява поне временно т. нар. фонд за загуби и щети до края на четвъртък. След като в близките дни се очаква да бъдат обявени финансовите вноски, програмата може да започне да отпуска средства в началото на следващата година.

Имаме възможност да излезем оттук с наистина историческо решение“, заяви Саймън Стийл, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която ръководи годишните срещи на страните по конвенцията. Постигането на споразумение за загубите и щетите на ранен етап „ще изпрати мощен сигнал към всички преговорни зали“.

Въпреки това очакваният крайъгълен камък крие много трудни предизвикателства. Планът за създаване на фонда за загуби и щети е един от трите основни резултата от преговорите на COP28, за които се работи през следващите две седмици. Това включва и начина, по който страните трябва да реагират на недостатъчните темпове на усилията за намаляване на емисиите на парникови газове, които вече предизвикаха спорове за това какво трябва да направят държавите с изкопаемите горива в условията на затоплящ се свят.

В четвъртък лидерите и делегатите на конференцията отправиха трезви предупреждения за рисковете от бездействието.

Ясно е, че не сме на прав път“, заяви Дженифър Морган, пратеник на Германия по въпросите на климата, на брифинг пред репортери. Тя изтъкна, че светът е изправен пред „невъобразимо“ повишаване на температурата и последици, „ако не ускорим и не увеличим мащаба на действията си“.

ЕС, САЩ и други страни настояват за конкретни ангажименти, включително намаляване на изкопаемите горива, утрояване на възобновяемата енергия и удвояване на енергийната ефективност. Потенциалният текст за изкопаемите горива в окончателното споразумение е основен източник на напрежение, тъй като някои богати на петрол държави не желаят да приемат ангажимент за пълното им премахване.

Стийл призова за безкомпромисен подход. „Ако не сигнализираме за крайния залез на ерата на изкопаемите горива, каквато я познаваме, ние приветстваме собствения си краен залез“, каза той във встъпителните си думи. „И ние избираме да платим с живота на хората.“

Все още има сериозни въпроси, свързани със самия механизъм за загуби и щети, включително източника и мащаба на финансирането. Страните с нововъзникващи икономики твърдят, че страните, които първи са се индустриализирали, трябва да дадат значителен принос, тъй като те са отговорни за голяма част от емисиите на парникови газове, натрупани в атмосферата.

Германският министър Морган заяви, че страните, които „са особено способни“, като Китай и Саудитска Арабия, също трябва да подкрепят фонда. „Това би било великодушен жест и сигнал, че тези страни приемат сериозно отговорността си за най-уязвимите страни“, коментира тя.

Проектът за текст, който се разглежда в четвъртък, съдържа план за попълване на фонда на всеки четири години, като вноските ще се правят от „голямо разнообразие от източници“, включително безвъзмездни средства и заеми на преференциални условия. В него обаче не се настоява за вноски, а само се призовават страните да предоставят подкрепа „на доброволна основа“ и се приканват развитите страни „да поемат инициативата“ за предоставяне на начални средства.

Очаква се в близките дни няколко богати държави да обявят вноски, за да помогнат за покриването на минималния размер от 200 млн. долара, необходим на Световната банка, за да започне работа. Обединеното кралство ще обещае средства, Европейският съюз – „значителен принос“, а Обединените арабски емирства - домакинът на COP - също ще обещаят подкрепа, заявиха запознати с въпроса лица.

Джон Кери, специалният пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата, заяви, че страната ще предостави няколко милиона долара по време на Форума на Bloomberg за нова икономика в Сингапур в началото на ноември, но не предостави конкретни данни. САЩ се бориха да гарантират, че текстът на рамката предвижда доброволни вноски, а Кери подчерта, че САЩ вече предоставят средства за помощ при бедствия по други канали.

Важно е фондът да не представлява израз на отговорност или някакви нови правни изисквания“, заяви Кери пред репортери в сряда. „Смятаме, че този фонд - по начина, по който е замислен - ще отговори на нуждите на уязвимите държави и може да бъде създаден бързо, но уверено“.

Близо година отне изработването на подробностите за фонда, който държавите решиха да създадат в края на COP27 в Египет. Представители на близо две дузини държави преговаряха месеци наред по конкретните въпроси, включително по спорното решение за създаването на фонда като финансов посредник, чийто домакин да бъде Световната банка за срок от четири години.