В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Преговорите на COP28 за климата се сблъскват с глобалния хаос и рекордни горещини

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 28.11.2023 г.

13:55 | 28 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Повече от 70 000 политици, дипломати, активисти, финансисти и бизнес лидери ще пристигнат в Дубай, за да разговарят за спиране на плъзгането на света към екологична катастрофа. Необходимостта от напредък никога не е била по-належаща: 2023 г. почти сигурно ще бъде най-горещата година в историята, емисиите на парникови газове продължават да нарастват, а обещанията за намаляване на замърсяването са недостатъчни, за да се премахне рискът от неконтролируемо затопляне. В същото време бързата инфлация и глобалната нестабилност, включително войните в Украйна и Газа, объркаха политиката и икономиката на енергийния преход. Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова. 

Отговорността за постигането на пробив е на председателя на COP28 Султан Ал Джабер. За мнозина от общността, занимаваща се с въпросите на климата, воденето на преговорите е накърнено от ролята му на главен изпълнителен директор на Abu Dhabi National Oil Co., един от най-големите производители на петрол в света. В доклад от тази седмица се твърди, че той е бил готов да използва ролята си в COP, за да насърчава интересите на Adnoc.

От своя страна Ал Джабер публично заяви, че вижда в тази среща на високо равнище възможност да привлече индустрията на изкопаемите горива към борбата с емисиите. Очаква се едно от основните съобщения да бъде обещанието на световния петролен и газов сектор до 2030 г. да премахне емисиите на метан - силен парников газ. Въпреки че сделката няма да има правна сила, тя е един от няколкото признака, че през декември тази година в Обединените арабски емирства може да бъде постигнат напредък.

Поне 150 държави и 25 национални и международни петролни компании са подписали ангажимента, заяви в интервю Аднан Амин, главен изпълнителен директор на COP28. Неговата цел е 50% от емисиите на метан да бъдат обхванати от този ангажимент.

Това са много, много важни компании и държави и ако успеем наистина да се справим с проблема с метана, това ще ни даде възможност да намалим значително емисиите на вероятно най-опасния парников газ“, коментира Амин, говорейки за перспективите на тазгодишната среща на върха.

Глобалните температури продължават дългото си изкачване

Може би най-положителното развитие досега е подобреното дипломатическо настроение между САЩ и Китай. Двата най-големи замърсителя в света се споразумяха по-рано този месец да публикуват по-обширни ангажименти за намаляване на емисиите и да подкрепят цел за утрояване на възобновяемата енергия. Сега изглежда, че тази цел ще бъде включена в окончателния документ на COP.

Това е подновяване на сътрудничеството в областта на климата между геополитическите съперници, което предвещава добри резултати за срещата на върха. Предишни споразумения между Вашингтон и Пекин през 2014 г. и 2021 г. помогнаха да се проправи пътят за знакови текстове на предишните COP.

Освен сделката за метана и разширяването на възобновяемите енергийни източници, други ключови области на преговорите са потенциален ангажимент за постепенно спиране на изкопаемите горива, напредък по осигуряването на повече парични средства за борба с изменението на климата за развиващите се страни и първата официална равносметка за световния напредък в борбата с изменението на климата след подписването на Парижкото споразумение през 2015 г.

В изявлението на Китай и САЩ не се отправя изричен призив за постепенно спиране на използването на всички изкопаеми горива - основно искане на група европейски държави и тихоокеански островни държави, известна като Коалиция за високи амбиции. Миналата година на COP27 в египетския град Шарм ел-Шейх се провали подобен опит за включване на този език в споразумението. Вероятно ще се превърне в поле за битка в Дубай.

Най-големите замърсители

Китайският пратеник по въпросите на климата заяви през септември, че целта за постепенно премахване на всички изкопаеми горива е "нереалистична". Междувременно все повече гласове, водени от развиващите се страни, призовават за по-широк енергиен пакет, който да обвърже целта с финансирането.

Парите ще заемат централно място в дебата в Дубай. Богатите държави вероятно са постигнали отдавна поставената си цел да мобилизират 100 млрд. долара годишно, за да помогнат на бедните страни да се справят с най-тежките последици от изменението на климата и да плащат за чиста енергия. Но тази цифра е само капка в морето. Според най-новите оценки развиващите се страни ще се нуждаят от 2,4 трилиона долара годишно до 2030 г. от комбинация от правителствата и частния сектор.

Финансирането на борбата с изменението на климата е недостатъчно

В първите дни на срещата на върха се очаква правителството на ОАЕ да обяви фонд на стойност 25 млрд. долара за насърчаване на инвестициите в чиста енергия. Освен това ще има и част от преференциалното финансиране под пазарния лихвен процент, за да се помогне на развиващите се страни да увеличат инвестициите в действия в областта на климата.

Само няколко седмици преди срещата на върха преговарящите по въпросите на климата се споразумяха за рамката за функциониране на фонда, предназначен да помогне на уязвимите държави да се справят със загубите и щетите, които понасят в резултат на все по-бурното време.

Ключова тема от днешния Терминал на Bloomberg e и продължилата серия от загуби на долара заради допълнителните залози, че Федералният резерв почти е приключил цикъла си на повишаване на лихвените проценти. Държавните ценни книжа се стабилизираха след ралито. 

Зелените пари се понижиха за четвърти ден и се насочиха към най-лошия си месец от ноември миналата година, тъй като търговците станаха по-оптимистично настроени относно вероятността за намаляване на лихвите от страна на Фед. Южнокорейският вон и японската йена бяха водещи в Азия, като вонът скочи най-много от близо две седмици насам.

След ралито през предходната сесия, когато доходността на двугодишните облигации, която е чувствителна към курса на Фед, спадна до най-ниското си ниво от една седмица насам, доходността на съкровищните облигации се промени слабо. Доходността на 10-годишните облигации също се понижи с 8 базисни пункта до около 4,4% в понеделник.

Прогнозите на Уолстрийт за перспективите за следващата година са по-оптимистични, тъй като настроенията на инвеститорите се подобряват, а очакванията за рецесия се понижават. Залозите, че американските политици са приключили с цикъла на повишаване на лихвените проценти, също подхраниха ралито на S&P 500 през този месец, намалявайки очакванията за краткосрочна волатилност.

Силата на зелените пари намалява заради залозите за намаляване на лихвените проценти на Фед

Индексът Bloomberg US Treasury Index наскоро премина към положителна възвръщаемост за годината, тъй като признаците за забавяне на инфлацията и измеримия ръст на работните места отприщиха рали, което доведе до спад на доходността от най-високата ѝ стойност за повече от десетилетие. Данните за суаповете показват, че инвеститорите очакват намаляване на лихвените проценти на Фед с около 95 базисни пункта от срещата през януари до края на следващата година.

Повече за водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.