Има начин климатичните инвестиции в бедните страни по-малко рискови

Много добри компании от развиващи се пазари, които са в капана на държавните рейтинги, но вече има решение

13:30 | 10 февруари 2024
Автор: Захра Хирджи, Акшат Рати
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато става въпрос за изменението на климата, бедните страни са изправени пред двойна заплаха: те не само изпитват някои от най-тежките въздействия на глобалното затопляне, но и трудно получават достъп до големи суми пари, необходими за решения в областта на климата, поради това, че инвеститорите се страхуват да рискуват. Една нова компания иска да промени това.

Базираната в Обединеното кралство компания Green Guarantee Company (GGC), която стартира дейността си 2-ри февруари т.г., е набрала първоначална сума от 100 млн. долара с цел драстично да намали риска за частните инвеститори, които искат да финансират проекти за възобновяема енергия и други проекти в областта на климата в развиващите се страни. Сред първите инвеститори на компанията са националните правителства на Нигерия, Норвегия, Обединеното кралство и САЩ, както и подкрепяният от ООН Зелен фонд за климата, който беше създаден, за да помогне на развиващите се страни да постигнат целите си в областта на климата.

"Има много, много добри компании на развиващите се пазари, които просто са в капана на държавните рейтинги, с които се сблъскват", казва съоснователят на компанията Ласита Перера. Държавните кредитни рейтинги измерват способността на правителството да изплаща дълговете си, но те оказват влияние и върху кредитните рейтинги на компаниите, които работят в страната. GGC е в състояние да се намеси, за да предостави гаранции с "инвестиционен рейтинг" на финансиращите организации, което дава възможност на тези компании да получат достъп до по-достъпни и по-дългосрочни заеми от частни инвеститори, обясни той.


Мъж мие соларни панели, инсталирани на покрив, по време на гореща вълна в Джакобабад, Пакистан, през май 2022 г. Снимка: Асим Хафиз/Bloomberg

Перера, който преди това е бил главен изпълнителен директор на местния валутен гарант GuarantCo, работещ на азиатските и африканските пазари, сравни два гиганта в областта на възобновяемите енергийни източници, за да изтъкне своята гледна точка. Базираната в САЩ NextEra Energy Inc. е в състояние да си осигури облигации, по същество заем от инвеститорите, за лихвени плащания в размер на 5,5%, платими в продължение на 30 години. Според Fitch компанията има рейтинг А-. За сравнение, базираната в Индия ReNew Energy Global Plc може да вземе заем срещу 4,5%, но трябва да върне първоначалната сума за пет години. Компанията има рейтинг BB-, по-нисък от този на NextEra.

По принцип, ако GGC е в състояние да гарантира плащанията по облигациите или заема на ReNew, тя може да помогне за подобряване на рейтинга на ReNew и по този начин да удължи срока на заема или да намали лихвения процент. Перера заяви, че компанията вече има "много голям набор от сделки", но тъй като е стартирала едва миналата седмица, не е приключила нито една от тях.

Фактът, че някои дружества, занимаващи се с решения в областта на климата, невинаги могат да получат достъп до необходимия им капитал само поради държавите или пазарите, в които са базирани, е добре известен проблем. Още през 2021 г. компанията BlackRock Inc. главният изпълнителен директор Лари Финк предложи решение - многостранните банки за развитие, като Световната банка и Международния валутен фонд, да действат ефективно като застрахователи или гаранти за "първа загуба" на такива компании. Това би направило тези компании и техните проекти за адаптиране към климата или смекчаване на последиците от него много по-малко рискови за частните инвеститори. 

Но досега мултинационалните банки не са направили това. И както посочва Перера, няма време за чакане. "Имам предвид, че изменението на климата е днес. Трябва да започнем да действаме днес", казва той пред Bloomberg Green. "Така че нашият отговор е: Да създадем това."

Стартирането на компанията се наблюдава отблизо от международната общност за развитие. В речта си във Вашингтон преди седмица администраторът на USAID Саманта Пауър приветства новата компания, за чието финансиране е помогнала нейната агенция, като я определи като "компания, която не прилича на никоя друга", която инвестира пари заедно с партньорите от частния сектор, като същевременно се ангажира да покрие всички загуби. 

"Тъй като предоставянето на тези инвестиционни гаранции значително увеличава броя на инвеститорите, които могат да подкрепят тези проекти, се очаква Зелената гаранционна компания да катализира нови инвестиции в размер на 1 млрд. долара в най-слабо развитите страни за действия в областта на климата", каза тя.

За предоставянето на гаранция за плащанията GGC ще начислява на кредитополучателя малка такса. И тъй като Перера смята, че частните инвеститори често надценяват риска от това компаниите от развиващите се страни да не успеят да извършат плащанията си - или, което е още по-лошо, да не изпълнят задълженията си - той вярва, че GGC може да реализира прилична печалба чрез тези такси, дори когато помага за подобряване на условията на заемите за компаниите. 

Тъй като GGC се фокусира върху търговската възвръщаемост, тя "се стреми да подкрепя кредитополучатели, които биха получили инвестиционен рейтинг на местните капиталови пазари, но под инвестиционния рейтинг на световните капиталови пазари", каза Перера, който добави, че всяка сделка първоначално се оценява за потенциалното ѝ въздействие върху климата.

След като Перера успее да докаже, че това наистина е печелившо, той се надява да не разчита само на държавни средства, за да даде възможност за гаранции. Вместо това, планът му е до 2035 г. да може да гарантира проекти на стойност 5 млрд. долара и да листва GGC на Лондонската фондова борса.