JPMorgan: Ликвидността е основният проблем за нестабилната 2024 г.

Годишно проучване сочи, че сред институционалните трейдъри за втора поредна година нестабилните пазари ще бъдат най-голямото ежедневно предизвикателствo

14:48 | 7 февруари 2024
Автор: Грег Ричи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според проучване на JPMorgan Chase & Co. за електронната търговия надеждните източници на ликвидност са на първо място в съзнанието на търговците, които се подготвят за още една година на сътресения.

Годишното проучване сочи, че сред институционалните трейдъри за втора поредна година нестабилните пазари ще бъдат най-голямото ежедневно предизвикателство. Достъпът до ликвидност е най-голямото притеснение относно структурата на пазара, изпреварвайки регулаторните промени и разходите за данни.

Макар че волатилността в класовете активи остава сравнително ограничена в сравнение с неотдавнашните колебания, опасенията са, че тя може да нарасне, ако световната икономика бъде изправена пред нов шок. Пазарите оценяват с над един процентен пункт намаляването на лихвените проценти от Федералния резерв и Европейската централна банка, въпреки че според проучването инфлацията все още има най-голямо въздействие върху пазарите през 2024 г. На второ място са изборите в САЩ - с множество други гласувания, които предстоят по света, както и с нарастващ геополитически риск.

Чи Нзелу, глобален ръководител на отдела за електронна търговия на макроравнище в JPMorgan, заяви, че в някои случаи трейдърите се стремят да свият доставчиците си на ликвидност до по-малък брой „надеждни контрагенти в случай, че трябва да се премести значителен размер на нестабилни пазари“.

Клиентите остават фокусирани върху това на кого могат да разчитат и каква платформа да използват, ако станат свидетели на волатилност, която всички очакват през тази година“, каза той в интервю. „Ако погледнете назад в близката история, винаги има ликвидност и ограничени оферти, когато волатилността е ниска. Клиентите трябва да знаят, че наличието на ликвидност остава надеждно“.

Въпреки това турбулентността остава по-висока от историческата норма

Броят на респондентите в проучването, обхванало 4 010 души, се е увеличил почти пет пъти в сравнение с миналата година и сега представлява по-широк спектър от класове активи, като в предишните проучвания преобладаваха валутни трейдъри. Това отразява как терминологията на електронната търговия вече е станала „почти повсеместна“ в различните класове активи и подсказва как „с течение на времето електронната търговия ще се превърне в синоним на търговия“, коментира Еди Уен, глобален ръководител на дигиталните пазари на банката.

Интересно ми е, че много от опасенията на хората зависят в по-голяма степен от тях, отколкото си мислят, като например достъпът до ликвидност и структурата на пазара: къде да търгуват и как да търгуват“, каза той. „Разходите за изпълнение са важни. Реалността е, че светът става все по-конкурентен. Маржовете в цялата индустрия стават все по-тънки и по-тънки. Разходите, които в миналото може би не са били толкова важни, защото маржовете са били по-големи, сега се превръщат в критичен фокус.

Всички респонденти заявиха, че очакват да увеличат дейността си по електронна търговия, съобщиха от JPMorgan. Прогнозите са, че корпоративните облигации ще имат най-голямо развитие в електронната търговия, следвани от борсово търгуваните фондове и държавния дълг. Въпреки това 78% от институционалните трейдъри заявиха, че нямат планове да търгуват с криптовалути, което е рязко увеличение спрямо около една четвърт преди две години, показвайки охлаждане на интереса след годината, в която основателят на FTX Сам Банкман-Фрид беше осъден за измама.

Що се отнася до технологиите, трейдърите отново посочиха изкуствения интелект и машинното обучение като най-влиятелни за оформянето на бъдещето на търговията. Това надделя над интеграцията на приложни програмни интерфейси (API), която позволява на приложенията да работят помежду си, и блокчейн технологията.

Тъй като приемането на изкуствения интелект става все по-разпространено, способността да се търгува с новини, способността да се усвоява информация за неща, които са написани, за разлика от просто суровите данни, може да стане жизненоважна за стратегиите за търговия“, смята Уен. „Това би могло да окаже значително въздействие върху пазарната волатилност и начина, по който третираме „данни, подобни на новини“, към същия начин, по който исторически подаваме „пазарни данни към машините за създаване на пазари“.