Сривът, който чакахме: Morgan Stanley, JPMorgan залагат на облигациите на САЩ

JPMorgan очаква първото намаление на лихвите на Фед да дойде през юни; Morgan Stanley смята, че централните банки както в САЩ, така и в Европа ще бъдат на фокус в средата на март

16:37 | 22 януари 2024
Автор: Гарфийлд Рейнолдс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Две големи фирми от Уолстрийт препоръчват на инвеститорите да започнат да купуват петгодишни американски облигации, които видяха най-лошия си крах от май миналата седмица.

Morgan Stanley вижда възможност за възстановяване при държавните облигации поради очакванията, че данните през следващите седмици може да пропуснат прогнозите. JPMorgan предлага на инвеститорите да купуват петгодишни облигации, тъй като доходността вече се е повишила до нивата, наблюдавани за последно през декември, въпреки че предупреди, че пазарите все още са твърде агресивни в ценообразуването на ранно намаляване на лихвените проценти на централната банка на САЩ.

„Това е „сривът“, който чакахме да купим“, пишат анализатори, включително Матю Хорнбах, глобален ръководител на макро стратегията в Morgan Stanley, в бележка от 20 януари. „С по-малко фискална подкрепа и много по-студено време виждаме негативни рискове за данните за дейността в САЩ, които ще дойдат през февруари."

Доходността на петгодишните облигации в САЩ се покачи с 22 базисни пункта миналата седмица, най-много от периода до 19 май, тъй като търговците намалиха залозите за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв тази година. Продължителното отхвърляне на идеята от служители на централната банка, заедно със стабилните данни за продажбите на дребно, изпратиха шансовете за намаление през март да паднат до близо 40% в петък. Сега пазарът очаква пет съкращения с четвърт пункт от Фед тази година, след като очакваше от шест до седем намаления на 12 януари.

Държавните облигации напреднаха умерено в понеделник, изпращайки доходността на петгодишните облигации надолу с един базисен пункт до 4,04%.

Един японски инвеститор твърди, че е по-добре да останете предпазливи по отношение на облигациите предвид потенциала Фед да остави лихвите непроменени през това тримесечие. Може да има „нарастваща загриженост сред инвеститорите, че Фед може изобщо да не направи завойк или че са купили твърде много облигации“, каза Хидео Шимомура, старши портфолио мениджър в Fivestar Asset Management Co. в Токио.

„Не бъди последният гост на партито на облигациите. След като партито приключи, напуснете стаята бързо“, каза той.

Следващият набор от аукциони на съкровищни облигации, включително дву-, пет- и седемгодишни облигации, е планиран да започне във вторник, подготвяйки сцената за възходящ натиск върху доходността за тези сегменти на пазара.

Пазарът на облигации също е изправен пред рискове с първите данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за четвъртото тримесечие в четвъртък, което се очаква да отбележи най-силните последователни тримесечия на растеж от 2021 г. насам. Предпочитаният от Фед измерител на базовата инфлация трябва да бъде публикуван в петък и е прогнозиран за да покаже 11-ти пореден месец на намаляващ годишен ръст на цените.

Данните може в крайна сметка да подсилят потенциала Фед да постигне своята обявена цел за меко кацане. Въпреки че това би трябвало да позволи на политиците да осигурят намаления на лихвените проценти тази година, държавните облигации бяха разтърсени от потенциала цикълът на облекчаване да започне по-късно и да продължи по-бавно от очакваното преди.

JPMorgan очаква първото намаление на Фед да дойде през юни, а не движението през май, което сега е изцяло оценено от суаповите договори. Morgan Stanley смята, че централните банки както в САЩ, така и в Европа ще бъдат фокусирани около средата на март и прогнозира пазарите да ценообразуват при поне едно намаление на лихвените проценти до пролетта в северното полукълбо за повечето централни банки.