Deutsche Bank очаква понижен растеж и волатилност

Кристиян Нолтинг, главен инвестиционен директор на Deutsche Bank

15:18 | 2 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Краят на третото тримесечие е, а то имаше доста сътресения. Какво ще се случи през четвъртото тримесечие? Готвите ли се за буря?

При различните класове активи волатилността е тази, която бих нарекъл „климат“ на пазара. Мисля, че при облигациите бурята вече вилнее от доста време. Първите две тримесечия бяха добри, но третото беше доста бурно.

Волатилността при акциите е относително ниска и не бих казал, че има буря, макар това да не беше най-силното им тримесечие.

Смятам, че ако понижим донякъде волатилността на пазара на облигации можем да очакваме част от нея да се прояви при акциите.

Какво ще понижи волатилността? Дали един продължителен спад на инфлационните фактори ще измести част от волатилността от облигациите към акциите?

Това, което може да предизвика промяна в прогнозата за времето на пазара в краткосрочен план би могло да е спирането на работата на правителството.

Но историята показва, че от 1981г. е имало 14 такива кризи, които са довели до известна волатилност на пазара, но за кратко, не и за цяло тримесечие.

Ако не греша, най-продължителното е било за 30 дни, но не и цяло тримесечие.

Сред факторите бих споменал отслабен растеж, по-високата цена на петрола, която се завръща и би могла да се задържи висока.

Всички дискусии около инфлацията и особено упоритата базова инфлация биха могли да причинят волатилност през четвъртото тримесечие заедно с отслабване на растежа.

Какво мислите за 10-годишните германски облигации? Близо сме до 3%, но дали през четвъртото тримесечие ще стигнем 3,3%? Да очакваме ли по-висока доходност при дългосрочните облигации? Докъде можем да стигнем? Джейми Даймън говори за лихви от 7%, а много светила от Уолстрийт сочат 5 или 6% като реална възможност. Как ще реагират различните активи през четвъртото тримесечие, ако тези числа станат реалност?

Джейми Даймън каза, че светът не е готов за лихви от 7%. Съгласен съм с него, но не това е моята прогноза. При 10-годишните облигации има над 80 базисни пункта покачване през третото тримесечие.

Дали могат да се покачат с още 40-50 – да, защо не! Климатът няма да е по-различен от досегашния. Разбира се, че 10-годишните германски облигации могат да надхвърлят 3%.

Но прогнозата ни за 12 месеца не е такава, защото очакваме понижен растеж, спад при общата инфлация, но упорита базова инфлация, а това може да причини волатилност на пазара на облигации.

Така че, няма да се учудя, ако видим подобни нива през следващите три месеца. Те са много вероятни.