Докладът за труда в САЩ за пореден път предизвиква ненужна волатилност

В момента пазарите са малко нервни, така че не е съвсем странно, че реагират прекалено остро на икономическите данни

14:00 | 4 октомври 2023
Автор: Джонатан Левин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изключително неточен правителствен доклад за пазара на труда току-що показа, че в САЩ има повече свободни работни места, отколкото се очакваше досега, а пазарите на акции и облигации рязко се сринаха в отговор. Не сме ли минавали през всичко това и преди?

Правителственото проучване за свободните работни места и текучеството на работната сила (Job Openings and Labor Turnover Survey, или JOLTS) показа във вторник, че броят на свободните позиции е нараснал до 9,61 млн. през август от ревизираните 8,92 млн. през юли. В настоящата икономика общоприетото схващане е, че това предвещава по-строга парична политика, защото ще обезпокои създателите на политиката на Федералния резерв, които се притесняват от дисбалансите на пазара на труда и предполагаемото им въздействие върху инфлацията. В действителност това изобщо не би трябвало да промени много мисленето. 

Първо, разгледайте източника на тази неочаквана изненада. По-голямата част от увеличението на работните места дойде от ръста на работните места в професионалните и бизнес услугите - така че това не е широкообхватно нарастване на търсенето на пазара на труда. Нещо повече, както посочи екипът на Bloomberg Economics, съотношението между свободните работни места и безработните всъщност е намаляло от 1,53 на 1,51 поради увеличението на броя на безработните.

JOLTS Report
Работни места предимно за бели якички. Скокът в броя на свободните работни места по JOLTS през август не беше широкообхватен

На следващо място е процентът на напускащите, който е по-надежден показател за натиска върху заплатите, отколкото свободните работни места. Процентът на напускане - мярка за броя на подадените оставки спрямо броя на заетите лица - остана стабилен на равнище от около 2,3% през август, което съответства на "нормалните" равнища, регистрирани през двете години преди пандемията. В по-голяма степен от разкриването на нови работни места напускането на работа е признак за влиянието на работниците, а рязкото увеличение на заплатите през последните години съвпадна с период, в който много служители напускаха работата си, оказвайки натиск върху работодателите да плащат или да гледат как екипите им преминават към конкуренти. Напускането е много по-конкретно действие от обявяването на работа и значението му е ясно. 

JOLTS Report
Връщане към нормалното. Процентът на напускащите показва, че основната част от напрежението на пазара на труда вече е отминало.

И накрая, фактът, че други показатели за броя на откритите работни места не регистрират подобен скок. Ник Бункер, ръководител на икономическите изследвания в Лабораторията за наемане на служители на Indeed, отбеляза във вторник, че индексът на обявите за работа на Indeed е "по-приглушен".

Вече месеци наред изтъквам много от тези моменти и наистина се надявах, че въпросът е приключен. Миналия месец написах, че показателят JOLTS най-накрая се е охладил достатъчно, за да могат централните банкери да преодолеят "това мимолетно и погрешно увлечение". Към днешна дата все още смятам, че политиците вероятно са го направили; просто пазарите са тези, които реагират прекалено остро. 

JOLTS е изключително несъвършен инструмент, на който може да се разчита за нещо толкова важно като паричната политика. Той има много по-малка извадка от проучването Current Employment Statistics (използвано в месечния доклад за работните места в неселскостопанския сектор) и е обект на някои светски тенденции в данните, които могат да покажат много повече от всичко за това колко "стегнат" е пазарът на труда. Всъщност от декември 2009 г. до 2019 г. броят на откритите работни места в JOLTS се е увеличил със 161%, докато броят на заплатите в неселскостопанския сектор на САЩ е нараснал само с около 17%. Ясно е, че те изглежда ни казват поне толкова за промяната в практиките на наемане, колкото и за търсенето на работна ръка.

Разбирам защо пазарите и политиците първоначално се осланяха на данните на JOLTS през миналата година. В късната и следпандемична икономика сухите данни за безработицата не даваха представа за сложната динамика на търсенето и предлагането на пазара на труда. Въпреки това признаците на предпазливост винаги са били в изобилие. Ревизиите на числата обикновено са достатъчно резки, за да променят изцяло интерпретацията. През 2022 г. публикуваните месечни данни се различаваха от ревизираните с медиана от около 170 000 (в този случай подценени), като разликите варираха от -82 000 до 306 000.

JOLTS Report
Предмет на ревизии. Ревизиите в JOLTS могат да променят числата със стотици хиляди

В момента пазарите са малко нервни, така че не съм напълно изненадан, че реагират прекалено остро на икономическите данни. Също така не изключвам вероятността за още едно увеличение на лихвите, когато Фед обяви решението си на 1 ноември. Но към този етап наистина ми се иска всички да можем да преодолеем световната мания по отношение на обявите за работа. Мислех, че вече сме я преодолели, но предполагам, че ще трябва да изчакаме още около месец.