Бежовата книга показа умерена инфлация и забавен ръст

Емили Графео, Bloomberg

17:44 | 7 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Данните сякаш се променят ежедневно, но Бежовата книга е интригуваща история за изминалия месец в средна Америка, а не само в големите градове, над които сме склонни да се фокусираме. Какво ни казва Бежовата книга за икономиката на САЩ?

Тя наистина хвърля светлина над често пренебрегваните по-малки общности. По отношение на пазара на жилища се говори как трудностите в предлагането са изострени, а неплатежоспособността сред потребителите нараства.

Това не е нещо, което не сме чували досега, но за поведението на пазара това не е добра новина, защото пазарът на облигации загря заради много силните данни от ISM.

Ако ги нямаше тези данни, щяхме да видим спад при лихвите заради подобен доклад, защото той показа, че инфлацията започва да става по-умерена, а икономическият растеж се забавя.

Но и днес пазара на облигации остана много горещ и доходността нарасна, а за съжаление това не е достатъчно за промяна в историята около този пазар.

Какви са перспективите, когато говорим за акциите, за доходността, за несигурността в дискусиите около очакванията на Фед?

Водят се много дискусии особено в дни като днешния, когато докладът на ISM рисува картината на една много силна икономика, а Бежовата книга разкрива сегменти на слабост и понижаваща се инфлация.

За акциите не е ясно каква посока ще поемат или поне ако разгледаме индикаторите за волатилност виждаме, че VIX е много нисък.

Според данните за настроенията на пазара, след като през август VIX се е понижил под 14 и остава сравнително нисък и днес, въпреки известно покачване, това означава, че пазарът на акции ще расте на едномесечна и шестмесечна база.

Това са прогнозите.

Волатилността е доста ниска, което би могло да означава, че голямата есенна разпродажба няма да се състои. Знаем, че септември рядко е добър месец за акциите.