Самърс: Кратка възможност за меко кацане

Лари Самърс, бивш финансов министър на САЩ

18:00 | 15 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

Водещият на Седмицата на Уолстрийт Дейвид Уестин се присъединява към нас за ежедневния ни сегмент, както прави всеки ден по това време. И разбира се, голямото заглавие днес е всичко за доклада за индекса на потребителските цени, който получихме тази сутрин тук. Много различни мнения, точно както ни харесва.

Точно, Ромен и както знаете, Лари Съмърс, бившият министър на финансите е сътрудник на Wall Street Week. И така, когато се отби в студиото тази сутрин след данните за CPI, започнахме точно с това, което означават.

За Фед нещата бяха извън пистата. Фед ги коригира и са в рамките на пистата.

Но самолетът все още е доста над мястото за кацане. Все още лети много бързо. И дали ще се удари в земята силно, дали ще се издигне нагоре, не е много ясно.

Нищо не показва, че ще имаме икономика с инфлация от 2% сега или в перспектива. В най-добрия случай, нивото на инфлация, до което ще стигнем като прогноза за годината е доста над това, което хората прогнозираха в началото на годината.

Така че мисля, че все още имаме трудна ситуация. Има три възможности:

Меко кацане. Това е, на което всички се надяваме и то със сигурност би могло да се случи.

Без кацане с инфлация, която никога не пада под 3% и потенциално започва отново да расте, когато различни неща се проявят.

Или по-твърдо приземяване като паричната политика закъснява да проработи.

И мисля, че има много тесен прозорец да се постигне това меко кацане. Залагам на първата или на третата от тези възможности и всички се надяваме на най-доброто.

Но на този етап няма никаква сигурност, че това може да се постигне. Фед е прав да бъде зависим от данните в този момент.

Най-доброто ми предположение е, че инфлацията върви малко силна и че ще трябва да се действа отново в някакъв момент в този цикъл. Възможно е. Не е това, което прогнозирам, но със сигурност е възможно да им се наложи да действат повече от веднъж.

Пазарът, мисля, силно омаловажава тази възможност.

Но това е много трудна ситуация и хората трябва да бъдат много внимателни при обявяването на победа.  И трябва да бъдат много внимателни с някои активи, особено на фондовия пазар, които може да бъдат оценени малко към съвършенство в този момент с повече място за негативна, отколкото за положителна изненада.