Световната банка и МВФ се отърсват от стари драми и напрежения за климата и дълга

През 2021 г. Световната банка, под ръководството на Малпас, публикува доклад, в който Георгиева бе характеризирана като опитваща се неправомерно да повиши рейтинга на Китай, след което управителният съвет на МВФ обмисляше отстраняването ѝ

18:00 | 20 януари 2024
Автор: Ерик Мартин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ръководителите на Световната банка и Международния валутен фонд полагат усилия да изгладят отношенията между сродните си институции, след като през последните години възникна напрежение по въпроси, свързани с изменението на климата и държавния дълг.

Аджай Банга, който пое поста президент на Световната банка през юни, се срещна миналата седмица с изпълнителния съвет на МВФ, съставен от 24 изпълнителни директори, които представляват 190-те страни членки, според говорител на МВФ. Това е първата среща на ръководителя на институцията за борба с бедността с тези висши служители на световния кредитор от последна инстанция от повече от пет години.

Това е част от усилията да се преодолеят някои лоши отношения, които датират от времето на предшественика на Банга - Дейвид Малпас. Номинираният от Тръмп служител беше критикуван, че не се е фокусирал достатъчно върху въпросите на околната среда, докато управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева придвижи фонда към решаване на проблемите на климата. 

Говорител на МВФ заяви в официално становище, че "неофициалното посещение на Банга в Изпълнителния съвет на МВФ е било с цел той да очертае визията си за Групата на Световната банка и важността на продължаващото тясно сътрудничество между фонда и банката, а не в отговор на нещо друго". Световната банка отказа да коментира. 

В началото на септември Банга и Георгиева заявиха в съвместно становище, че планират да засилят сътрудничеството - "по-специално по отношение на изменението на климата, възобновената висока уязвимост на дълга и цифровия преход". Банга и Георгиева също така се срещат на закуска или обяд приблизително веднъж месечно, за да обсъдят общите приоритети, според лице, запознато с техните дискусии, което е помолило да не бъде идентифицирано, обсъждайки лични контакти.

Георгиева, икономист по въпросите на околната среда, зае най-високото място в МВФ през 2019 г., след като беше служител номер две на Световната банка и я ръководеше в продължение на няколко месеца преди назначаването на Малпас. Под нейно ръководство МВФ започна да отпуска по-дългосрочни заеми, за да помогне на държавите да се адаптират към изменението на климата, което традиционно е в компетенциите на Световната банка. Това предизвика недоволство сред някои служители на Световната банка, която екологичните групи критикуваха, че при Малпас не се интересува от този въпрос.

Същевременно Малпас, който в администрацията на Тръмп имаше репутацията на ястреб по отношение на Китай, беше по-гласовит от Георгиева, когато призоваваше Пекин да предостави облекчения на дълга на държавите, които се борят с бедствието по време на пандемията от Covid-19. Това предизвика известно безпокойство в МВФ, чийто традиционен фокус е върху кредитирането на платежния баланс и дълга.

Напрежението се засили допълнително в края на 2021 г., след като Световната банка под ръководството на Малпас публикува доклад, в който Георгиева бе характеризирана като опитваща се неправомерно да повиши рейтинга на Китай в проучване на бизнес климата по време на работата си в банката. Това накара управителния съвет на МВФ да обмисли отстраняването ѝ, въпреки че определи, че докладът не "убедително доказва" неправомерни действия.

Според осведомени, които помолиха да не се посочва самоличността им, тъй като срещата е била закрита, срещата на борда на МВФ с Банга миналата седмица в централата на МВФ срещу Световната банка във Вашингтон е продължила около 90 минути и е била посветена на това как институциите могат да създадат стимули за по-тясно сътрудничество между служителите си, което е различно в различните държави и офиси по света. Посещението завърши с обещание за поддържане на засилено взаимодействие, казаха те.

Приблизително 16 000 служители на Световната банка са съсредоточени предимно върху финансирането на проекти, докато приблизително 3000 служители на МВФ, предимно икономисти, са съсредоточени повече върху кредитирането на платежния баланс.

Малпас се оттегли миналата година, почти година преди края на мандата си, за да "преследва нови предизвикателства". Администрацията на Байдън назначи Банга на мястото на Малпас и даде знак, че сега иска МВФ да се съсредоточи върху основната си мисия - макроикономическо и валутно наблюдение и насоки, и да остави експертизата в областта на климата на Световната банка и други.