ETF-ите за спот биткойн отбелязват най-големия тридневен отлив от стартирането им

До момента фондовете са привлекли нетни потоци в размер на 11,4 млрд. долара, което е един от най-успешните дебюти за категория ETF

19:30 | 21 март 2024
Автор: Сидхарта Скула
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Групата от 10 американски борсово търгувани фонда за биткойн на спот пазара отбеляза най-големия тридневен отлив, откакто продуктите дебютираха през януари, което е обрат в търсенето на експозиция, което по-рано доведе до рекордно високи стойности на токена.

От понеделник до сряда от ETF-ите излязоха нетно 742 млн. долара, което отразяваше отлива от Grayscale Bitcoin Trust и умереното нарастване на записванията за конкурентни предложения от компании като BlackRock Inc. и Fidelity Investments.


Инвесторите се оттеглят от ETF-ите на спот биткойн

До момента фондовете са привлекли нетни потоци в размер на 11,4 млрд. долара, сочат данните на Bloomberg, което е един от най-успешните дебюти за категория ETF. Тръстът Grayscale Bitcoin Trust, който беше преобразуван в ETF, е отбелязал отлив от 13,3 млрд. долара.

Биткойнът скочи с повече от 5% в сряда в САЩ, тъй като сигналите от Федералния резерв, сочещи към намаляване на лихвените проценти, стимулираха редица класове активи. Ралито на оригиналната криптовалута отшумя в Азия в четвъртък, контрастирайки с по-нататъшните печалби на световните акции и златото, тъй като данните за потоците в ETF проникнаха на пазарите.

Криптовалутите възвърнаха част от импулса си след решението на Фед, но е необходима още работа, за да "се напомпа това като импулсно движение", написа в бележка Крис Уестън, ръководител на изследователската дейност на Pepperstone Group.

Биткойнът се търгуваше на цена от 67 504 долара към 9:26 ч. в Ню Йорк, което е с около 6300 долара по-малко от историческия връх, достигнат на 14 март по време на моментът, завладян от бичи настроения за ETF, както и за очертаващото се намаляване на ръста на предлагането на токена.