MicroStrategy вече притежава близо 1% от всички биткойни

Производителят на корпоративен софтуер, чиято корпоративна стратегия включва закупуване на цифровата валута, закупи 9245 биткойна за 623 млн. долара в периода между 11 и 18 март

16:34 | 19 март 2024
Автор: Мияо Шен
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

MicroStrategy Inc. направи втората си многомилионна покупка на биткойн за малко повече от седмица, като увеличи дела на компанията до над 1% от цялата криптовалута, която някога ще бъде емитирана.

Производителят на корпоративен софтуер, чиято корпоративна стратегия включва закупуване на цифровата валута, закупи 9245 биткойна за 623 млн. долара в периода между 11 и 18 март, според подадена във вторник информация от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Покупката, заедно с обявеното миналата седмица придобиване на биткойн на стойност 821,7 млн. долара, бяха финансирани предимно чрез продажбата на конвертируеми облигации.

Майкъл Сейлър, председател и съосновател на MicroStrategy, започна да купува биткойни през 2020 г. като хеджиране на инфлацията и алтернатива на притежаването на пари в брой. Компанията притежава 214 246 токена на стойност около 14 млрд. долара. Максималната обща сума на биткойн е 21 милиона, като досега са издадени около 19,7 милиона токена. Предполага се, че крайъгълният камък ще бъде достигнат през 2140 г.

По отношение на похарчените пари, почти една четвърт от покупките на биткойн от MicroStrategy са се случили през 2024 г. и на средна цена, която е повече от два пъти по-висока от средната цена за миналата година, според данни, събрани от Bloomberg.

Средната цена за последното придобиване на биткойн е 67 382 долара, докато средната цена за общия дял на MicroStrategy е 35 160 долара, според подадената информация. Във вторник цената на биткойн спадна с около 5,7% до 63 500 долара.

Базираната в Тайсънс Корнър, Вирджиния, фирма приключи продажбата на конвертируеми старши книжа на стойност 603,75 млн. долара чрез частна продажба на 18 март.

MicroStrategy не е единствената компания, която се възползва от покачващите се цени на акциите и търсенето на биткойн, за да набере дълг. Coinbase Global Inc, най-голямата криптоборса в САЩ, заяви в понеделник, че е увеличила продажбата на собствената си емисия конвертируеми облигации до 1,26 млрд. долара.