Ралито на биткойн продължава

Изабел Ли, Bloomberg

11:30 | 13 март 2024
Обновен: 12:43 | 13 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Ралито на биткойн не показва признаци на забавяне. Крипто валутата мина 72500 долара за пръв път в историята. Инвеститорите наляха близо 10 млрд долара в новите биткойн ETF-и от пускането им преди 2 месеца. Изабел Ли от Bloomberg ще ни каже повече. Когато излязох в отпуска за няколко дни миналата седмица, биткойн струваше към 63000 долара. Сега е с около 9000 долара по-скъп. Какво става?

Биткойн ентусиастите го водят все по-нагоре. Дори почти всеки ден поставя нов рекорд. Но все пак това прилича на флирт с рекордите, защото ги достига и после пада. В понеделник се търгуваше на 72500 долара.

Изключително интересно е, че стигна дотук. Тази година записа 70% ръст, което е на фона на 150-те процента повишение през миналата година.

Е, щом биткойн расте, растат и по-малките токени. Както и акциите, свързани с крипто.

По екраните е зелено.

Значи биткойн флиртува, сигурно е вълнуващо. Има много купувачи, не само инвеститори в ETF-и, но и Майкъл Сейлър отново излезе на пазара.

Да. Той отново купи 12000 биткойна. Наскоро научих, че няма множествено число, затова ще каза 12000 биткойн. Втората най-голяма покупка на Сейлър е 250 хиляди токена, това прави към 14 млрд.

Ентусиазмът му се предава и на други. Дребните инвеститори и институционалните също започват да наливат повече пари в този сегмент.

А както знаем, потокът вдига цената. Това се опитвах да обясня миналата седмица в една статия – че това е спот биткойн ETF, не е обвързан с деривати или друго. Щом хората купуват, щом има парични потоци, които влизат, емитентите трябва да купуват.

Bloomberg Intelligence наскоро прогнозира, че ETF-ът върху биткойн вече е стигнал 760 хиляди биткойн. Все повече и повече хора решават, че трябва да притежават биткойн, защото все пак има само 21 милиона от тях.