Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Биткойн фючърси, опции и други деривати - възможности и рискове

Калин Танев, експерт по търговия с деривати и криптовалути, "Бизнес старт", 21.03.2024 г.

11:10 | 21 март 2024
Обновен: 11:39 | 21 март 2024
Автор: Георги Месробович

Биткойн е в такава фаза, в която идват нови участници на пазара като институционални инвеститори и при регулаторна несигурност – цените естествено се движат много нагоре и много надолу. Това се видя и последните дни, когато имаше и големи изтичания на капитал от ETF-ите и се получи този мини срив. Докато не се разбере какво точно място ще намери този актив – дали ще е инструмент за търгуване на волатилност или ще се държи от новите участници на пазара, може да сме свидетели на такива големи движения, които видяхме в последните седмици, това коментира Калин Танев, експерт по търговия с деривати и криптовалути, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

След като преди седмица биткойн достигна цена от около 73 000 долара той падна с около 10 хиляди долара, а сега се колебае около 66-68 хил. долара за биткойн. Повишеното търсене и очакването за намаляването на предлагането бе един от факторите за ръста на криптовалутата, каза Танев. След одобрението на биткойн ETF-и през януари се засили търсенето, а очакваното разполовяване през април тази година ще намалее предлагането на актива. Тези елементи допринесоха и за еуфорията на пазара и създадоха така наречения FOMO ефект, а много пазарни играчи затвориха позициите си на високите стойности.

„Когато сме в такава фаза, когато идват нови участници на пазара като институционални инвеститори и когато има регулаторна несигурност – цените естествено се движат много нагоре и много надолу. Това го видяхме и последните дни, когато имаше и големи изтичания на капитал от ETF-ите и се случи този мини срив, но това не е нищо особено за биткойн. Това е един актив, който се опитва да намери своето място във финансовата система и на пазарите. Докато не се разбере какво точно място ще има – дали ще е инструмент за търгуване на волатилност или ще се държи от новите участници на пазара, е много друго да се каже, но дотогава може да сме свидетели на такива големи движения, които видяхме в последните седмици.“

Наблюдава се използването на деривати базирани на криптовалутите, като най-разпространени са фючърсите върху биткойн и Etherium. Гостът обясни, че опциите също са начин да се инвестира в актива. Също популярен метод са така наречените “perpetual swaps”, които дават възможност за дългосрочна позиция на пазарите без да се държи спот продукт. Гостът каза, че инвеститорите трябва да разбират продукта, в който инвестират, да знаят каква е динамиката му и от кого го купуват. Също така трябва да се внимава с левъриджа и да се направи добър мениджмънт на риска.

В момента е трудно да бъде направен фундаментален анализ на криптоактивите, тъй като трябва да се разгледа кои са партньорите в покупките и продажбите, кой стои зад дадената валута, колко валути има в обръщение и колко ще бъдат пуснати. Гостът допълни, че още сме в неразкрита територия и не се знае как ще бъдат адаптирани тези продукти в системата, за това дори и най-добрият фундаментален анализ може да доведе до изненада.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.