Биткойнът поевтинява заради отлагането за разхлабване на паричната политика в САЩ

В понеделник инвеститорите изтеглиха нетно 86 млн. долара от групата от 10 продукта, които привлякоха около 12 млрд. долара, откакто започнаха да функционират на 11 януари

09:30 | 2 април 2024
Автор: Сувашри Гош, Сидарта Шукла
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът потъна на фона на охлаждащото се търсене на специализирани американски борсово търгувани фондове (ETF) и намаляващите залози за по-разхлабена парична политика на Федералния резерв.

Цифровият актив падна с цели 5,3%, преди да намали част от изоставането си и по-рано днес се разменяше за 66 700 долара на борсата в Сингапур. Токените, които по-рано този месец бяха предпочитани от феновете на мемекойните, като Pepe и dogwifhat, също поевтиняха, което доведе до най-големия двудневен спад на измерителя на по-малките цифрови активи от около две седмици насам.

Тазгодишното рязко рали на криптовалутите губи скорост, тъй като продължителният ценови натиск в САЩ кара инвеститорите да ограничат залозите за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед, което повишава доходността на държавните ценни книжа и долара. Това е по-труден фон за спекулативните кътчета на световните пазари, като например сектора на цифровите активи.

Граф 1

Биткойнът поевтинява, тъй като залозите на Фед за намаляване на лихвите и потоците от ETF се охлаждат

Променените възгледи за Фед оказват влияние "върху цялата криптовалута, където се наблюдава разпродажба с началото на седмицата - няма сектор, който да не е засегнат, особено тези, в които поскъпването е по-голямо, отколкото при биткойн за последните шест месеца, например мемекойните", каза Стефан фон Хейниш, ръководител на отдела за търговия в OSL SG Pte.

Биткойнът е загубил около 10% от достигането на връх от 73 798 долара в средата на март. Потокът от ежедневни притоци в американските спот-биткойн ETF-и намаля, натежавайки върху най-големия цифров актив. В понеделник инвеститорите изтеглиха нетно 86 млн. долара от групата от 10 продукта, които привлякоха около 12 млрд. долара, откакто започнаха да функционират на 11 януари, според данни, събрани от Bloomberg.

Криптопазарът изглеждаше "слаб" през последните 12 часа след последните икономически данни от САЩ, казва Ричард Галвин, съосновател на DACM.

Търсенето на ETF за биткойн в САЩ затихва |

Данните показаха, че индустриалното производството в САЩ неочаквано се е разширило за първи път от септември 2022 г. насам, а производствените разходи са се повишили. След доклада размерът на лихвените понижения на Фед, включени в суаповите договори за тази година, се понижи до около 65 базисни пункта - по-малко от прогнозите на политиците.

Предлагането на нови биткойн токени ще намалее наполовина този месец - събитие, което се случва веднъж на четири години и което някои трейдъри разглеждат като опора за криптовалутата. Други твърдят, че криптовалутата трудно ще поскъпне още, като се има предвид, че токените са поскъпнали четирикратно от началото на 2023 г.