Компанията собственик на Google изгуби 215 милиарда от стойността си през април

Акциите от групата FAANG показват слабо представяне през последния месец

20:15 | 26 април 2022
Обновен: 20:49 | 26 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Любимите акции на Уолстрийт от групата FAANG са затънали в най-лошото си месечно представяне от две години и анализаторите разчитат на доклада за печалбите, за да обърнат негативната тенденция, предава Bloomberg.

Собственикът на Google Alphabet Inc. загуби около 12% през април, изтривайки пазарна стойност от 215 милиарда долара, тъй като нервните инвеститори продават накуп акциите заради по-голямото и по-бързо повишаване на лихвите на Федералния резерв и нарастващата инфлация.

Въпреки всички тези сътресения, ентусиазмът на анализаторите остава непокътнат. Всички 54 анализатори, специализирали в този тип акции, препоръчват да не се продава изобщо. Никой от другите гиганти на пазара не може да се похвали с такъв профил - дори Amazon.com Inc., някога най-високо оцененият технологичен гигант, има една препоръка за задържане и една за продажба срещу 57 за покупка.

1ва графика

Те имат няколко причини за нестихващия си оптимизъм. Wall Street прогнозира, че интернет гигантът ще отчете по-бърз ръст на приходите тази година от повечето други FAANG - Facebook, Apple Inc., Amazon, Netflix Inc. и Google - докато акциите се търгуват с отстъпка за тях.

Очаква се продажбите да се покачат с 18%, което може да помогне за успокояване на нервите на инвеститорите, загрижени, че технологичните гиганти повече няма да растат постоянно. За сравнение Apple и Amazon се очаква да отчетат ръст от съответно 8,3% и 14,6%, според данни, събрани от Bloomberg. Общо за всички компании в индекса S&P 500 брокерите прогнозират ръст от 10,4%.

Първият етап за Alphabet идва след затварянето на пазара във вторник, когато ще се отчетат резултатите за първото тримесечие. Анализаторите прогнозират ръст на приходите от 24% за първите три месеца на годината, както и почти 20% увеличение на печалбата на акция.

„Пазарът е труден за технологичните компании като цяло и Alphabet пострада от това, но растежът ѝ все още изглежда стабилен за разлика от много други имена“, каза Питър Чой, старши изследователски анализатор във Vontobel Asset Management. „Това е име, в което хората могат да се доверят, като се имат предвид перспективите за растеж и капитализацията, която не само никога не е излизала от контрол, но която сега изглежда доста разумна“.

Акциите на Alphabet се търгуват на съотношение от по-малко от 19 пъти очакваните печалби, най-ниското ниво от март 2020 г. Неговите конкуренти са по-скъпи, като Apple се търгува на съотношение от 26, Microsoft Corp. на 27 и Amazon на 40. При индекса Nasdaq 100, съотношението е около 23 пъти.

„Настоящият климат е доста труден“, каза старшият портфолио мениджър на Synovus Trust Даниел Морган за Alphabet. „Мисля, че в крайна сметка всичко ще е наред. Стига да изпълнят обещанията си.”

2ра графика

Този месец търговията с акциите на Twitter Inc. експлодира, тъй като инвеститорите спекулираха дали Илон Мъск ще придобие компанията. Около 2 милиарда акции смениха собственика си през април, което е довело до оборот от близо 100 милиарда долара - и двете представляват рекорд за компанията. Сделката беше обявена късно следобед в понеделник, като Мъск се съгласи да купи компанията за социални медии за 44 милиарда долара.