Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Съдът постанови - Google няма вина за клипове с насилие над животни в YouTube

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 04.08.2022

13:10 | 4 август 2022
Обновен: 15:34 | 4 август 2022
Автор: Галина Маринова

Google печели дело срещу видеоклипове с насилие над животни в YouTube, защото текст от закон предпазва интернет платформите от съдебни дела, основани на съдържание, публикувано от техните потребители. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Група за защита на правата на животните не успя да принуди Google да направи повече, за да не допуска видеоклипове с насилие над животни в своята стрийминг платформа YouTube. Google на Alphabet Inc. е защитена от федерален закон, раздел 230 от Закона за защита на комуникациите, който предпазва интернет платформите от съдебни дела, основани на съдържание, публикувано от техните потребители, заяви съдията от Върховния съд на Санта Клара Сунил Р. Кулкарни в предварително решение в сряда.

Групата Lady Freethinker подаде иск миналата година, обвинявайки Google, че печели от видеоклипове с насилие над животни, като поставя реклами заедно с тях. Някои от обидните видеоклипове, цитирани от групата, включват питони, които нападат кученца.

В иска, подаден в Калифорнийския върховен съд, се твърди, че YouTube не е предприел действия, след като Lady Freethinker многократно е отбелязвала видеоклипове с насилие над животни. The Times съобщава, че Lady Freethinker твърди, че е настоявала да се предприемат действия в продължение на 18 месеца и е предоставила на YouTube като примери 146 канала с нарушения и повече от 2000 видеоклипа с нарушения, които са били гледани 1,2 милиарда пъти - като 70% от тях са останали активни.

Според Lady Freethinker, допускайки видеоклиповете в платформата си, Google е нарушила федералния закон, който забранява изобразяването на жестокост към животни.

„В раздел 230 ясно се посочва, че "не може да бъде предявявано никакво основание за иск и не може да бъде налагана никаква отговорност по силата на щатски или местен закон, който е несъвместим с този раздел", пише съдията.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.