Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Google отстранява инженер, който твърди, че бот с изкуствен интелект е станал разумен

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 13.06.2022 г.

13:30 | 13 юни 2022
Обновен: 15:27 | 13 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Блейк Лемойн, софтуерен инженер в екипа за разработване на изкуствен интелект на Google, oбяви публично, че се е сблъсквал с „разумен“ AI на сървърите на компанията, след като е бил отстранен от работа заради споделяне на поверителна информация за проекта с трети страни. Това съобщи Бойчо Попов. гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Отделът на Alphabet Inc. е изпратил изследователя в платен отпуск в началото на миналата седмица поради твърдения, че е нарушил политиката за поверителност на фирмата, каза той в публикация в Medium, озаглавена „Може да бъде уволнен скоро за извършване на етическа работа върху AI“. В публикацията той прави връзка с предишни членове на групата за етика на AI на Google като Маргарет Мичъл, които в крайна сметка бяха уволнени от компанията по подобен начин, след като изразиха опасения.

Washington Post в събота публикува интервю с Лемойн, в което той заключава, че AI на Google, с който е взаимодействал, е човек, „в качеството му на свещеник, а не на учен“. Въпросният AI е наречен LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) или езиков модел за приложения за диалог и се използва за генериране на чат ботове, които взаимодействат с човешки потребители, като приемат различни личностни тропи. Лемойн каза, че се е опитал да проведе експерименти, за да го докаже, но е бил отхвърлен от висшите ръководители на компанията, когато е повдигнал въпроса вътрешно.

„Някои в по-широката AI общност обмислят дългосрочната възможност за разумен или общ AI, но няма смисъл да го правят чрез антропоморфизиране на днешните модели на разговор, които не са разумни“, каза в отговор говорителят на Google Брайън Габриел. „Нашият екип – включително етици и технолози – прегледа опасенията на Блейк според нашите принципи на AI и го информира, че доказателствата не подкрепят твърденията му."

Компанията заяви, че не коментира кадрови въпроси, когато бъде попитана за временното отстраняване на Лемойн.

Попов също съобщи, че адвокатите, които разследват използването на корпоративни ресурси от страна на оперативния директор на Facebook Шерил Сандбърг, проучват поведението ѝ отпреди няколко години, като се фокусират върху степента, в която служителите са работили по личните ѝ проекти.

Редица служители са били интервюирани в рамките на разследването от компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc., казват източници на The Wall Street Journal, като са добавили, че проверката е в ход поне от миналата есен.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.