САЩ и ЕС се сближават все повече в антимонополните си политики

Назначаванията и действията на Байдън водят до „много по-интензивна работа“ между Вашингтон и Брюксел

18:37 | 15 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Президентът на ЕК Урсула фон дер Лайън и президентът на САЩ Джо Байдън по време на срещата на върха в Брюксел. Снимка: Bloomberg
Президентът на ЕК Урсула фон дер Лайън и президентът на САЩ Джо Байдън по време на срещата на върха в Брюксел. Снимка: Bloomberg

Най-голямият антитръстов регулаторен орган на Европейския съюз предвижда по-голямо съгласуване със САЩ по прилагане на правилата за конкуренция, особено в технологичния сектор, на фона на по-широко преориентиране на политиката под управлението на Байдън, пише The Wall Street Journal.

Изпълнителният вицепрезидент на ЕС Маргрете Вестагер, комисар по конкуренцията на блока, заяви, че очаква „много по-интензивна работа по отношение на технологиите и дигиталния пазар“ между нейния екип и Вашингтон.

Декларациите и назначенията на президента Байдън, както и законодателните предложения от Конгреса, показват, че САЩ се приближават до позициите, отдавна заемани в ЕС по отношение на интернет гигантите, фармацевтичните фирми и други индустрии с намаляваща конкуренция.

Тъй като двата най-мощни антитръстови регулатора в света, САЩ и ЕС могат да оформят дискусията за глобалната конкуренция и да регулират много от най-големите световни компании, това по-голямо сътрудничество може да има значително въздействие.

За поддръжниците на агресивното налагане на закона „това със сигурност ще бъде брак, сключен в рая“, каза Джефри Якобовиц, базиран във Вашингтон антитръстов адвокат в Arnall Golden Gregory LLP. „Мисля, че ще работят ръка в ръка. Засилената координация прави прилагането по-силно. "

Това привеждане в съответствие ще направи още по-задължително компаниите на прицел да разработят широки, междуатлантически стратегии за това как да отговорят на този натиск, смята Якобовиц.

Докато технологичните компании казват, че подобни политики в множество юрисдикции могат да опростят операциите, някои се притесняват дали САЩ заемат някои от по-агресивните позиции на Европа.

„САЩ трябва да бъдат предпазливи да копират експериментални разпоредби в стил ЕС“, каза Кристиан Борггрийн, вицепрезидент и ръководител на офиса в Брюксел на Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия, която представлява компании, включително Amazon.com Inc., Facebook Inc. и Google . „Като лидер в технологичните иновации, САЩ ще имат много повече да загубят, ако се объркат.“

Назначенията на Байдън на отявлени критици на технологичните гиганти - Лина Хан да ръководи Федералната търговска комисия, и Тим Ву в Икономическия съвет на Белия дом - бяха широко възприемани като показатели, че президентът планира срещу интернет компаниите. Компании като Microsoft Corp., Apple Inc. и майка на Google Alphabet Inc. по-рано изпитваха слаб натиск от страна на демократите, включително бившия президент Барак Обама, който критикува миналите усилия на ЕС за ограничаване на американските технологични компании.

Вестагер проведе първоначална среща с Хан чрез видеоконференция на 2 юли. Байдън все още не е назначил някой, който да ръководи антитръстовото правоприлагане в Министерството на правосъдието. Тази номинация може да даде допълнителни насоки за подхода на неговата администрация.

Успоредно с това наскоро демократите представиха пакет от законопроекти с двустранна подкрепа, насочени към практиките на големите технологични компании, считани от критиците за антиконкурентни. Предложеното законодателство може да стигне до разбиване или поне свиване на Amazon и други топ технологични компании.

Щатът Ню Йорк може да направи стъпка по-далеч с предложеното антитръстово законодателство, което ще забрани на компаниите да злоупотребяват с господстващо пазарно положение - забрана, която е централна за регулирането на конкуренцията в ЕС и е много по-строга от федералните антитръстови правила на САЩ.

Миналата седмица Байдън издаде изпълнителна заповед, целяща да ограничи силата на компаниите, които доминират на своите пазари.

Вестагер е наложила милиарди долари санкции на американски технологични компании, но е оказала малко влияние върху способността им да контролират пазарите, според критици, включително защитници на потребителите и някои по-малки конкуренти.

В САЩ федерален съдия миналия месец прекрати делата, заведени от FTC и повечето щати на САЩ срещу Facebook, въпреки че се очаква FTC да опита отново с изменен иск.

„Вярвам, че има по-голям консенсус, че прилагането на антитръстовите правила не винаги е изпълнявало обещанието си“, каза професорът по право в Университета в Оксфорд Ариел Езрачи, която е директор на Оксфордския център за конкурентно право и политика. Според него, новият подход на САЩ е „истинска тектонична промяна“.

В знак на новото съгласуване на САЩ и ЕС по време на пътуването на Байдън до Брюксел миналия месец бе обявено създаването на обща група за политиката на конкуренция в областта на технологиите, заедно с новия Съвет по търговия и технологии.

Координираните планове за прилагане на антитръстовите правила надхвърлят технологиите. 

През март FTC обяви създаването на международна работна група за споделяне на най-добри практики за фармацевтични сливания, която ще включва експерти  от ЕС, Великобритания, Канада и няколко щати на САЩ. Вестагер, която изрази загриженост относно сделките в сектора, приветства инициативата на FTC, която дойде преди Хан да встъпи в длъжност.

Американските и европейските правоприлагащи органи не винаги ще сa в съответствие заради различните им пазари и различни закони. Предложеното сливане на застрахователните брокери Aon PLC и Willis Towers Watson PLC, например, миналата седмица спечели одобрение от ЕС, въпреки че е изправено пред съдебен иск от Министерството на правосъдието в САЩ.


Европейските и европейските национални регулатори на конкуренцията вече работят в тясно сътрудничество с Министерството на правосъдието, FTC и щатите на САЩ, казват служители от двете страни на Атлантическия океан. Сътрудничеството се задълбочи през последните години - дори на фона на проблемите между САЩ и ЕС по времето на бившия президент Доналд Тръмп - тъй като американските власти започнаха да съдят дългосрочните цели на ЕС като Google и Facebook.

Трансатлантическото сътрудничество „очевидно става още по-интензивно, когато както Министерството на правосъдието, така и FTC имат свои собствени технически случаи“, заяви  Вестагер в интервю. Някои случаи изискват от компании да предоставят разрешение на властите за сътрудничество с трети страни. С разрешенията екипите по делата могат да обсъждат работата си на семинари или седмични разговори, като стават „наистина конкретни“, каза Вестагер.

Генералният директор на Европейската комисия по конкуренция Оливие Герсен, най-старшият антитръстов регулатор на Вестагер, заяви, че техният екип е съветвал американски щатски и федерални колеги по делата, които са образували миналата година.

„Когато Министерството на правосъдието реши да действа, ние обяснихме капаните, в които попаднахме, и проблемите, които имахме, така че те да се възползват от нашия опит и да спечелят време“, каза Герсен.

Намаляващата пропаст в подходите надхвърля „някои дълбоко вкоренени различия във философията“, каза той. 

Според него, САЩ традиционно разчитат повече на силата на пазарите, за да овладеят компании, които са развили непропорционална конкурентна сила.

„Ние сме по-малко уверени (в това - бел.ред) и сме склонни да бъдем по-интервенционисти“, каза той, приписвайки разликата на културата. „Въпросът е колко дълго сте готови да търпите загуба на благосъстояние за потребителите поради прекомерна пазарна мощ. В известен смисъл рискът е станал твърде голям и по американските стандарти и затова се сближаваме, според мен.“