Google е съдена от 36 американски щата за монопол в Play Store

Щатите твърдят, че Google възнамерява да плати на Samsung Electronics Co, за да спре конкуренцията

09:27 | 8 юли 2021
Обновен: 10:03 | 8 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тридесет и шест американски щата и Окръг Колумбия заведоха дело срещу Google на Alphabet Inc в сряда, твърдейки, че тя изкупува конкуренти и използва ограничителни договори, за да поддържа незаконен монопол върху своя магазин за приложения за Android, предаде „Ройтерс“.

Твърденията за Google Play Store произтичат от разследване, включващо почти всеки щат на САЩ, започнало през септември 2019 г., и което вече доведе до три други дела срещу компанията. 

Случаите заплашват да наложат големи промени в начина, по който компанията генерира милиарди долари приходи от бизнеса си, включително реклама, покупки в приложения и интелигентни домашни устройства. 

Google заяви в сряда, че съдебният спор е за стимулиране на шепа големи разработчици на приложения, които искат преференциално третиране, а не за подпомагане на малкия бизнес или потребителите. Компанията поддържа, че за разлика от Apple Inc с нейния App Store за iPhone, Android поддържа конкуренти на Play Store. 

„Android и Google Play осигуряват откритост и избор, което другите платформи просто не правят“, каза компанията в блога си.

Щатите, водени от Юта, Ню Йорк, Северна Каролина и Тенеси, твърдят, че Google е генерирала "огромни маржове на печалба" от Play Store, като е използвала незаконни тактики за запазване на монополите при продажбата на приложения за Android и стоки в приложения. В САЩ Google Play представлява 90% от изтеглените приложения за Android, според делото. 

„Google използва монополната си сила с Android, за да поддържа незаконно монопола си на пазара за разпространение на приложения за Android“, се посочва в делото. Щатите посочиха споразумения, които вече са обект на други дела, като тези, които Google има с мобилни оператори и производители на смартфони за популяризиране на услугите му. 

Но те добавиха нови претенции след нов преглед на вътрешните фирмени документи. Щатите твърдят, че Google изкупува разработчици, за да не работят за конкурентни магазини за приложения и че чрез множество тайни проекти възнамерява да плати на Samsung Electronics Co, чийто магазин за приложения представлява най-голямата заплаха, да спре да се конкурира. 

Ищците също казват, че от Google незаконно са наложили на някои приложения да използват инструментите за плащане на компанията и да предоставят на Google до 30% от продажбите на цифрови стоки. 

"Екстравагантната комисионна", в сравнение с 3% такса за други пазари, принуждава производителите на приложения да повишават цените, а потребителите да харчат повече, се твърди в делото. 

В сряда щатите заявиха, че не са изключили предприемането на подобни действия срещу Apple заради App Store. 

Страх от Samsung

В делото се казва, че докато Google наистина позволява на потребителите да не използват Play Store, компанията поставя "като цяло подвеждащи предупреждения и препятствия", за да обезкуражи подобна дейност. 

Google не публикува отделни финансови резултати за Play Store, но заяви, че платформата, заедно с няколко други, генерира 21,7 милиарда долара приходи през миналата година, или около 12% от общите продажби. 

Притесненията на Google за Samsung нараснаха, след като южнокорейската компания започна да работи с производителя на видеоигри Epic Games Inc, за да пусне ексклузивно „Fortnite“ за устройства с Android през 2018 г., според делото. 

Заобикалянето на Epic на Play Store е струвало на Google приходи от милиони долари, казват ищците. 

Google "незабавно стартира множество координирани инициативи, предназначени да блокират появата на конкурентния Galaxy Store", се казва в делото. „Google разглежда тези проекти като интегриран подход за премахване на заплахата от повече разработчици.“

Миналата година самата Epic съди Google и Apple поотделно във федералния съд в Калифорния заради политиките на магазините за приложения. 
Решението на делото срещу Apple се очаква през следващите седмици, а изслушване за усилията на Google да прекрати делото срещу нея е насрочено за 22 юли. 

Делата идват на фона на нарастващи усилия за антитръстов контрол над големите технологични компании, но регулаторите претърпяха удар миналата седмица, когато съдия отхвърли иска на Федералната търговска комисия срещу Facebook Inc. Решението не трябва да засяга случая с Play Store, тъй като обхваща различни обстоятелства, твърдят държавите, съдили Google.