Facebook, Google и Twitter заплашиха, че ще напуснат Хонконг

Законите могат да накарат технологичните компании да носят отговорност за злонамереното споделяне на информация на физически лица онлайн

16:01 | 5 юли 2021
Обновен: 16:22 | 5 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските технологични гиганти Facebook Inc, Google и Twitter Inc предупредиха правителството на Хонконг, че могат да спрат да предлагат услугите си в града, ако властите продължат с планираните промени в законите за защита на данните, съобщи Wall Street Journal в понеделник.

Законите могат да накарат технологичните компании да носят отговорност за злонамереното споделяне на информация на физически лица онлайн, добавя вестникът.

В писмо, изпратено от индустриална група, която включва интернет фирмите, се казва, че компаниите са загрижени, че планираните правила за справяне с "doxing" могат да изложат персонала им на риск от наказателни разследвания или съдебни преследвания, свързани с това, което потребителите на фирмите публикуват онлайн, съобщава Journal.

"Доксинг" е акт за разкриване на лична информация на хората, като истинско име, домашен адрес или работно място онлайн, без разрешението на потребителя.

Facebook, Google и Twitter не отговориха веднага на исканията за коментар.

Бюрото по конституцията и континенталните въпроси на Хонконг през май предложи изменения в законите за защита на данните в града, които според него са необходими за борба с доксинг, практика, която беше разпространена по време на протестите през 2019 г., пише вестникът.

Според публикацията писмото от 25 юни е изпратено от базираната в Сингапур Азиатска интернет коалиция.

"Единственият начин да се избегнат тези санкции за технологичните компании би бил да се въздържат от инвестиции и предлагане на услугите в Хонконг", пише вестникът, цитирайки писмото.