В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Лобита срещу обществен интерес: САЩ обмислят най-голямата антимонополна реформа

Момчил Карабулев, главен редактор на Mobilebulgaria.com, „В развитие“, 15.06.2021 г.

16:19 | 15 юни 2021
Обновен: 16:55 | 15 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Петте проекта за регулация на технологичните гиганти, които се разискват в Конгреса на САЩ, ще имат притъпен ефект заради действията на лобитата им. Някои членове на Конгреса също така предпочитат законите да търсят по-общо решение на проблема на вредни бизнес практики, а да не са насочени към конкретни компании. Това заяви Момчил Карабулев, главен редактор на Mobilebulgaria.com, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. 

В миналото имаше опити за регулация, но нямаше подкрепа от двете партии в Конгреса на САЩ. Новите проектозакони са подкрепяни и от двете партии и „има голяма вероятно те да имат някакъв ефект“, каза Карабулев и добави, че все пак предстоят още няколко обсъждания на проектите преди да станат закон. „Прекалено мащабни са в момента и няма начин да бъдат приети по този начин - може да да бъдат приети само част от тях или доста променени.“ 

Проектите са следствие на завършеното през миналата година разследване за монополното положение на пазара на големите технологични компании (Apple, Google, Facebook и Amazon) – като ограничаване продуктите на други компании на техните платформи, реклама на собствени продукти, поглъщане на пряко конкурентни компании.
Други проекти целят увеличаване на таксите за сливания и придобивания и ще улеснят потребителите в пренасянето на личните им данни между различните платформи. 

Ако бъдат приети, тези предложения ще представляват най-голямата реформа в антимонополното законодателство в САЩ от десетилетия.

Подкрепата  и от републиканците, и от демократите показва, че всички са вече изморени от влиянието на технологичните монополи, а пандемията и генерираните големи печалби на тези компании само са засилили негативното отношение към тях, коментира Карабулев.

„Случаите с президента Доналд Тръмп също оказаха влияние – блокирането му от страна на Facebook, но и нежеланието на компанията да вземе по-сериозни мерки.“

Ако бъдат приети в този вид законите ще затруднят много от компаниите да предлагат полезни услуги на своите платформи, което едва ли се търси като ефект, смята Карабулев.

„Ако Amazon не може да използва данни и да промотира своите продукти това ще намали печалбите, а може би и данъците, които тя плаща. Компаниите няма как са доволни от тези промени, но те харчат милиони долари за лобиране в Конгреса и ще намерят начин да смекчат удара“, каза той.

Предложенията едва ли ще дадат някакво преимущество на технологичните компании от Китай. Политиката на САЩ срещу Китай не се промени с новата администрация и президента Байдън продължава с твърдите действия, смята Карабулев. „Китайските услуги няма да успеят да навлязат на западния пазар.“

Запитан за минималния корпоративен данък за технологичните гиганти, който беше предложен на срещата на Г-7, Карабулев коментира, че желанието на държавите да получават  повече пари от тях за възстановяването от пандемията е разбираемо.

„На теория звучи много добре“, каза Карабулев, но предупреди, че заради многото вратички в предложението може да се окаже, че страните, които искат да получат по-големи данъци може да получат по-малко. „Случи се перфектна буря с пандемията, разходите по нея и огромните печалби на тези компании.“

Повече за предложените законопроекти, монополните практики на технологичните гиганти в САЩ и връзката между регулациите в технологичния сектор и минималния корпоративен данък може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.