Безпокойството в Google се увеличава след съкращаването на 12 000 служители

Хората разбраха, че са загубили работата си, чрез съобщения, изпратени на личните им имейл адреси

10:32 | 21 януари 2023
Автор: Джулия Лав
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Служителите на Google, след като видяха как колегите им от конкурентни технологични фирми масово губят работата си, се притесняваха кога ще бъдат съкратени и те. В петък сутринта някои от тях не можеха да влязат в корпоративните си акаунти.

Компанията, собственост на Alphabet Inc., най-накрая реши да съкрати 12 000 служители, или 6 % от работната сила. Служителите описват предимно организиран, макар и безличен подход, комуникиран предимно чрез същите технологични продукти, за чието създаване са помогнали, без директни отговори за отделните хора защо са включени или не.

Някои разбраха, че са загубили работата си, чрез съобщения, изпратени на личните им имейл адреси. Без централизиран начин да видят кои длъжности са били премахнати, останалите работници се заеха да пишат на колегите си в приложението за съобщения Google Chat. Ако не се отговаряло, това означавало, че този човек е загубил работата си, според служител на Google, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с пресата.

В приложенията за съобщения и вътрешните чатове служителите започнаха да изказват теории и да споделят тревогите си за бъдещето. Съкращенията изглеждаха по-скоро структурни, отколкото основани на резултатите. Тъй като прегледите на представянето все още предстои да бъдат финализирани по-късно този месец, някои работници се притесняват, че техните длъжности все още са застрашени от премахване, според няколко служители, които са разговаряли с Bloomberg, които са помолили да не бъдат назовавани, говорейки за вътрешни въпроси.

Работниците, които бяха загубили работата си, се събираха в платформи за съобщения като Discord и Slack, за да поддържат връзка.

В продължение на месеци гигантът в областта на търсенето се въздържаше да редуцира редиците си, докато технологични гиганти като Amazon.com Inc., Microsoft Corp. и Meta Platforms Inc. освобождаваха хиляди работници. Когато се стигна до съкращенията, те се отразиха на голяма част от компанията.

"Трудно ми е да повярвам, че след 20 години в #Google неочаквано научавам за последния си ден чрез имейл", написа в Twitter софтуерният инженер Джереми Джослин. "Какъв шамар в лицето. Иска ми се да можех да се сбогувам с всички лице в лице."

Изглежда, че ценните екипи на компанията, занимаващи се с изкуствен интелект, са се измъкнали почти невредими. В съобщение до служителите, с което обяви съкращенията, главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай определи съкращенията като начин компанията да засили фокуса си върху изкуствения интелект.

Но Зона 120, вътрешният инкубатор за нови идеи, беше съкратен. Според двама души, запознати с въпроса, управляващият партньор на звеното и работниците по три проекта, които трябваше да бъдат включени в Google, са били пощадени, но почти всички останали служители са били съкратени.

Служителят на Google Далас Барнс, визуален дизайнер, написа в Twitter, че е единственият член на екипа си, който е оцелял след съкращенията.

"Трудно е да се опишат с думи тъгата, разочарованието и объркването, които изпитвам в момента", пише той.

Профсъюзът на работниците от " Alphabet ", т.нар. малцинствен профсъюз, който няма право на колективно договаряне, заяви, че съкращенията подчертават значението на организирането на работниците.

"Това е ужасяващо и неприемливо поведение от страна на компания, която само през последното тримесечие е реализирала печалба в размер на 17 млрд. долара", заяви Парул Кул, изпълнителен председател на Съюза на работниците на Alphabet. "При милиарди печалби и непокътнати възнаграждения на изпълнителните директори, нашите работни места не трябва да бъдат на кантар."

Служителите на Googlе са предчувствали възможността за съкращения, особено след като през последните седмици други технологични компании започнаха да обявяват съкращения на работната си сила, каза Кийт Чейни, който е работил в екипа за стратегия на партньорствата на Google в продължение на около година. Той е загубил работата си в петък.

"Не бях особено шокиран", каза той. "Имаше натрапчива мисъл, че това може да се случи. Просто не знаех до каква степен и кога."

Чейни каза, че с нетърпение е очаквал възможността да се заеме с предприемачество. Миналата година той стартира стартъп, наречен Peadbo - платформа, която позволява на потребителите да изградят "личен консултативен съвет", посветен на личното или професионалното им развитие.

"Бях благодарен, че работих за Google и особено благодарен, че ми позволиха да се занимавам със стартъп, докато работех там", каза Чейни. "Част от мен се вълнува да се впусне изцяло в стартъпа. С обезщетението мисля, че ще мога да опитам това за известно време."