Собственикът на Daily Mail съди Google за монопол върху рекламния бизнес

В исковата молба се посочва, че Google „наказва“ издатели, които „не се подчиняват на нейните практики“

14:00 | 21 април 2021
Обновен: 18:29 | 21 април 2021
Преводач: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Собственикът на вестника Daily Mail и уебсайта MailOnline започна съдебни действия срещу Google по обвинения, че звеното на Alphabet манипулира резултатите от търсенето, пише BBC.

Associated Newspapers обвинява Google, че има прекалено голям контрол върху онлайн рекламата и че е намалил броя на линковете към нейните страници, облагодетелствайки други новинарски платформи.  Компанията твърди, че Google „наказва“ издатели, които „не се подчиняват на нейните практики“.

Google от своя страна нарече твърденията, наричайки ги „неаргументирани“.

Притесненията на Associated Newspapers идват от оценката й, че отразяването от нейната страна събитията около кралското семейство през 2021 г. е омаловажено в резултатите от търсенето.

От медийната компания посочиха, че например британските потребители, търсещи изказванията на телевизионния водещ Пиърс Морган за херцогинята на Съсекс след интервюто с Опра Уинфри, е по-вероятно да видят статии за Морган, публикувани от по-малки регионални сайтове.

Редакторът на Daily Mail Питър Райт заяви в предаването BBC Today, че предполагаемите действия на търсачката са "антиконкурентни".

Той предположи, че видимостта на Daily Mail в търсачката е била умишлено намалена, след като са използвали техники за онлайн рекламиране, "които ни позволяват да отклоним рекламния трафик от Google към други рекламни възможности, които плащат по-добри цени - и това беше тяхното наказание".

Сайтът MailOnline на Daily Mail е един от най-четените уебсайтове в света. Той има 75 милиона различни, индивидуални посетители на месец само в САЩ, според документацията по делото, което бе заведено във вторник в Ню Йорк.

Говорителка на Google заяви, че „твърденията на Daily Mail са напълно неточни.“

„Използването на нашите рекламни инструменти нямат отношение към това как уебсайтът на издателя се класира в търсенето в Google".

В същото време Google е изправен пред антимонополни дела, заведени от Министерството на правосъдието на САЩ и главните прокурори на няколко щата.

Технологичният гигант отрече да злоупотребява с пазарното си влияние, заявявайки преди време, че пазарът на рекламни технологии е напълно конкурентен.