Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Рестарт на делото срещу Facebook за монополно положение на пазара на онлайн мрежи

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 12.01.2022

13:20 | 12 януари 2022
Обновен: 15:29 | 12 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Искът на американския регулатор за защита на конкуренцията, с който правителството възнамерява да разбие Facebook на по-малки части, беше приет от съда във Вашингтон при втория опит. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

През миналото лято съдия Джеймс Боасбърг отхвърли първата версия, като се позова на недостатъчна аргументация. В променения иск той вече смята обвинението в нелоялна конкуренция за много по-обосновано, както стана ясно от съдебните документи, публикувани във вторник. Съдията също така отхвърли искането на Facebook за прекратяване на делото, тъй като ръководителят на Федералната търговска комисия (FTC) Лина Хан била пристрастна. 

Комисията обвинява Facebook в монополно положение на пазара на онлайн мрежи. За да защити този монопол по нечестен начин, Facebook била купила и услугата за чат WhatsApp и платформата за снимки Instagram. Поради това регулаторът настоява придобиванията да бъдат отменени. Производството вероятно ще отнеме години.

Първоначалната жалба беше подадена през декември 2020 г. в края на мандата на тогавашния президент Доналд Тръмп, но беше изменена под ръководството на новия ръководител на FTC Хан, която беше назначен от неговия наследник Джо Байдън.

Говорител на Meta заяви, че решението стеснява обхвата на делото на FTC. „Убедени сме, че доказателствата ще разкрият фундаменталната слабост на твърденията“, каза говорителят. „Нашите инвестиции в Instagram и WhatsApp ги превърнаха в това, което са днес. Те са полезни за конкуренцията и за хората и бизнеса, които избраха да използват нашите продукт“.

Може ли продажбата на айфони втора употреба да се превърне в печеливш бизнес?

Още технологични новини четете на investor.bg.

Целия коментар вижте във видеото.