ЕС отвори нова антитръстова проверка в рекламното звено на Google

По-рано този месец френският орган по конкуренция глоби Google с 220 милиона евро

16:45 | 22 юни 2021
Обновен: 16:54 | 22 юни 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия започна ново разследване срещу Google, този път дали американският технологичен гигант задушава конкуренцията в технологиите за цифрова реклама, следователно дали е нарушил антитръстовите правила, информира CNBC.

Комисията заяви, че разглежда по-специално дали Google ограничава достъпа на трети страни до потребителски данни за рекламни цели на уебсайтове и приложения.

„Google събира данни, които да се използват за целенасочени рекламни цели. Tой продава рекламно пространство, а също така действа като онлайн рекламен посредник. Така че Google присъства на почти всички нива на веригата за доставки на онлайн реклама. Загрижени сме, че Google затруднява конкурентните онлайн рекламни услуги“, заяви в изявление изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

Говорител на Google заяви по имейл: „Хиляди европейски фирми използват нашите рекламни продукти, за да достигнат до нови клиенти и да финансират своите уебсайтове всеки ден. Избират ги, защото са конкурентни и ефективни. Ще продължим да се ангажираме конструктивно с Европейската комисия, за да отговорим на техните въпроси и да покажем ползите от нашите продукти пред европейския бизнес и потребителите.“

Проверката няма краен срок. 

По-рано този месец френският орган по конкуренция глоби Google с 220 милиона евро (262 милиона долара) за злоупотреба с пазарната си сила в онлайн рекламната индустрия.

Комисията също наложи на Google 1,49 милиарда евро глоба през март 2019 г. за нарушаване на антитръстовите правила. По това време базираната в Брюксел институция заяви, че американският технологичен гигант е включил ограничителни клаузи в договорите си с различни сайтове от трети страни, които не позволяват на конкурентите на Google да пускат своите реклами при търсене на въпросните сайтове.