Си е призовал Шарл Мишел за успокояване на ситуацията в Украйна

Забележките на Си илюстрират неотдавнашния стремеж на Китай да създаде известно пространство между Пекин и Москва

12:40 | 1 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският президент е призовал за усилия чрез които ситуацията в Украйна да бъде успокоена по време на преговори с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Това е още един признак, че Китай може би се опитва да обърне внимание на един от най-спорните въпрос в отношенията си с Европа.

„Решаването на кризата в Украйна с политически средства е в най-добрия интерес на Европа и в общия интерес на всички страни в Евразия", заяви Си след срещата в четвъртък в Пекин, според държавната централна китайска телевизия. Той добави, че "е необходимо да се избегне ескалация и разширяване на кризата", като същевременно се насърчават мирните преговори.

Мишел е казал на Си, че Европейският съюз разчита на Китай "да допринесе за прекратяването на бруталното руско унищожение и окупация", се казва в изявление на говорителя на Мишел. Двамата лидери "подчертаха, че ядрените заплахи са безотговорни и изключително опасни" по време на приблизително тричасовите им дискусии, се допълва в съобщението.

Забележките на Си илюстрират неотдавнашния стремеж на Китай да създаде известно пространство между Пекин и Москва, след като Путин нахлу в Украйна през февруари. Китай се въздържа да критикува Русия за войната в Украйна, като обвинява разширяването на Организацията на Северноатлантическия договор за действията на Москва. Все пак Китай подписа комюнике на срещата на върха на Групата на 20-те в Индонезия по-рано този месец, в което се казва, че "повечето членове решително осъждат войната в Украйна".

Си също така затвърди противопоставянето си на използването на ядрени оръжия в Украйна по време на разговорите с президента на САЩ Джо Байдън в рамките на срещата на Г-20. Руският президент Владимир Путин беше подхранил опасенията, че може да прибегне до ядрени оръжия, въпреки че по-късно руски дипломати изясниха позицията му.

Срещата между Си и Мишел се състоя в момент, когато китайският подход на нулева толерантност към коронавируса е изправен пред ново изпитание, предвид разходите за икономиката и негативните ефекти за обществото. Миналата седмица френски компании заявиха, че въвеждането на промените, които Китай направи в стратегията си за нулев Covid по-рано този месец, включително ограничаване на тестването, не е оправдало очакванията. Търговската камара на европейската държава призова правителството да отмени "ненужните и прекомерни ограничения".

В изявлението на говорителя на Мишел се казва, че той е разказал на Си за "трудностите, с които се сблъскват компаниите и инвеститорите от ЕС и които са се изострили от пандемията". В изявлението не се споменават протестите, които наскоро избухнаха в Китай срещу строгите правила на страната за борба със заразата.
Също така в четвъртък Китай призова за финализиране на инвестиционното споразумение с Европа. Европейските законодатели гласуваха за спиране на ратификацията на Всеобхватното споразумение за инвестиции поради спор по въпроси, свързани с правата на човека и налагането на санкции от двете страни.

Сделката е "добра за Китай, Европа и света", заяви на брифинг за пресата Шу Дзюетин, говорител на Министерството на търговията в Пекин. "Китай и Европа трябва да работят заедно, за да настояват за подписването и влизането в сила на споразумението, така че ползите за компаниите и обществеността от него да бъдат усетени възможно най-скоро“.

Европа се опитва да намери среден път в дипломацията с Китай, като френският президент Еманюел Макрон призовава за сътрудничество с Пекин и се противопоставя на усилията за разделяне на света на конкурентни блокове.
Този ход обаче действа срещу политиката на САЩ, които се опитват да убедят производителите на чипове по света да ограничат износа на високотехнологични продукти за Китай, като така бавят напредъка, който втората световна икономика може да постигне в области като изкуствения интелект и военните приложения.

Въпреки това САЩ и Европейският съюз имат за цел да работят заедно, за да се противопоставят на това, което наричат непазарни политики, включително в Китай, според проектоизявление преди разговорите на високо равнище, които трябва да се проведат във Вашингтон този месец. Макрон, който е на държавно посещение в САЩ, ще се срещне с президента Джо Байдън в четвъртък.