Автомобилните гиганти лобират САЩ да не изключва Китай напълно от веригата за доставки

Компаниите в автомобилната индустрия се притесняват от загубата на данъчни стимули, тъй като зависят от китайски компоненти за батерии

21:09 | 22 ноември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите производители на автомобили в света се опитват да намалят усилията на администрацията на Байдън за замяна на китайските компоненти с американски при производството на електрически превозни средства, тъй като индустрията се бори със зависимостта си от материали за батерии, обработвани в чужбина, пише Financial Times..

Водещото законодателство на президента Джо Байдън в областта на климата - Законът за намаляване на инфлацията - предлага щедри данъчни облекчения за електромобили, произведени в Северна Америка. Новите правила за произхода на батериите, техните компоненти и важните минерали, от които се състоят, ще влязат в сила поетапно от 2024 г.

От тази година, за да могат да се възползват от максималния данъчен кредит от 7500 долара, предвиден в новия закон, електрическите превозни средства не трябва да имат никакви компоненти на батериите, произведени или сглобени "от чуждестранно предприятие, пораждащо безпокойство" - препратка към Китай, Русия, Иран и Северна Корея. През 2025 г. тези батерии трябва да изключват критични минерали, добити, обработени или рециклирани в същите страни.

Производителите на автомобили обаче все още са силно зависими от минерали, преработвани в Китай, и се притесняват, че ще загубят клиенти за всеки автомобил, който не е направен със 7500 долара по-евтино заради правителството на САЩ. Макар че първоначално производителите на автомобили приветстваха новия закон, компаниите и техните търговски групи настояват за разхлабване на правилата относно това какво се счита за китайска компания, като някои от тях се застъпват за това да продължи да се допуска малко количество китайско съдържание.

"Тъй като нашата индустрия работи за овладяване на веригата за доставки, са необходими яснота и насоки за това какво би представлявало "чуждестранно предприятие, пораждащо безпокойство", за да се гарантира, че съвместните предприятия в областта на добива, преработката или рециклирането на критични минерали няма да доведат до автоматично изключване на превозните средства [от данъчния кредит]", заяви Кристофър Смит, главен директор по правителствените въпроси на Ford. "Във връзка с това, от съществено значение са ясните насоки относно обхвата на собствеността."

Ford, Stellantis и Volkswagen са сред производителите на автомобили, които искат от регулаторните органи да установят праг, позволяващ малко количество китайско съдържание в батериите. Volkswagen предлага той да бъде определен на 10% или по-малко.

Ford също така иска да се избегне етикетът "чуждестранно предприятие, пораждащо безпокойство" за всяка компания, организирана в САЩ, независимо от собствеността, както и за съвместните предприятия, които са свързани с държави от черния списък. Мичиганският автомобилен производител заяви през юли, че CATL, китайският производител на батерии, ще доставя батерии за автомобила Mustang Mach-E през следващата година и за камиона F-150 Lightning през 2024 г. Двете компании са подписали необвързващ меморандум за проучване на по-нататъшното разширяване на взаимоотношенията.

През последното десетилетие Китай инвестира в добива на критични минерали по целия свят, каза експертът по автомобилна политика от Федералния резерв на Чикаго Кристин Джичек. Въпреки че минералните находища се добиват там, където са открити, Международната агенция по енергетика съобщава, че Китай контролира преработката на 35% от никела в света, половината от лития, 60% от кобалта и 90% от редкоземните елементи.

Производството на всички етапи от веригата за доставка на батерии за електрически превозни средства е съсредоточено в няколко компании, като производството на катоди и аноди, които са изключително важни компоненти за батериите, се доминира от китайски компании.

Неотдавнашен анализ на МАЕ установи, че седем компании отговарят за повече от половината от световното производство на катоди, като две от трите най-големи са китайски.

Шестте най-големи производители на аноди, друг важен компонент на батериите, са китайски и представляват две трети от световния производствен капацитет, заяви МАЕ.

Доминиращата позиция на страната означава, че за производителите на автомобили "ще бъде трудно да преминат на мига към неизползване на тази суровина", каза Джичек.

Но представителите на американските доставчици са нетърпеливи да ускорят деня, в който ролята на Китай в производството на батерии ще бъде намалена. Бен Щайнберг от Venn Strategies, вашингтонска лобистка фирма, представляваща американски производители на батерии и добивници на важни минерали, заяви, че допускането на китайско съдържание чрез "вратички днес" ще има "дългосрочни последици за веригата на доставки".

"Северноамериканската индустрия е заинтересована да установи цехове в нашата страна и ние трябва да им дадем всички възможности да го направят", каза Стайнберг.

Производителите на автомобили, доставчиците и екологичните групи имат срок до края на годината да лобират пред данъчната служба, която планира да издаде окончателните правила тогава. Въпреки това залогът в борбата за "сложните счетоводни правила" е голям, каза анализаторът от Guidehouse Insights Сам Абуелсамид, защото производителите на автомобили "искат да направят електромобилите възможно най-достъпни, за да могат да продават колкото се може повече".

Американската автомобилна индустрия в крайна сметка иска да пренасочи веригата за доставки, за да избегне прекъсванията на снабдяването, които я измъчват от миналата година насам, каза Абуелсамид. Тя просто не иска да действа толкова бързо, колкото изисква данъчната служба.

"Много е трудно да се изключи Китай от тази верига на доставки", казва Чад Баун, старши сътрудник в Института за международна икономика "Питърсън". "За да го направим, трябва да използваме политически инструменти, които никога преди не сме мислили да използваме."