Смелата цел на Мъск да продаде 20 милиона електромобила може да струва милиарди на Tesla

Капацитетът за суровини, необходим за поддържане на планираното производство на Tesla през 2030 г., днес не съществува

08:32 | 31 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илън Мъск постави своята млада компания на агресивен път на разширяване, какъвто никой друг изпълнителен директор на автомобили не е мечтал - но пътят е осеян с дупки и задръствания, които могат да спрат или отклонят пътуването, пише "Ройтерс".

Дръзката цел на Мъск да продаде 20 милиона електрически превозни средства през 2030 г. е в центъра на обещанието за растеж на компанията към акционерите и обещанието й да стимулира възприемането на устойчива енергия. Ако бъде постигнато, това ще направи Tesla два пъти по-голям от всеки автомобилен производител в историята, представлявайки приблизително 20% от световния пазар на автомобили.

Но такъв експоненциален растеж - 13-кратно увеличение спрямо очакваните 1,5 милиона превозни средства, които се надява да продаде тази година - ще дойде на безпрецедентна цена от стотици милиарди долари, според анализ на "Ройтерс" на финансови документи и прогнозите на Tesla за глобалното търсене на електромобили, производството на батерии и минерали за тях.

„Бих приравнил това с проекта Манхатън през Втората световна война“, каза производственият експерт Майкъл Трейси от The Agile Group, имайки предвид огромните усилия на Съединените щати да създадат атомна бомба.

Визията на Мъск поставя зашеметяващи предизвикателства пред 19-годишния базиран в Тексас автомобилен производител, не на последно място от които е осигуряването на достатъчно батерии и критични суровини като литий и никел за доставка на 20 милиона превозни средства.

Tesla беше разрушител на парадигмата, но тази следваща фаза на растеж, ако бъде постигната, ще отиде отвъд това, за да преработи фундаментално глобалната автомобилна индустрия, както и добива и търговията с материали за батерии.

По пътя Tesla ще трябва да построи още седем или осем „гигафабрики“ – средно по една на около 12 месеца – да вземе дял от всеки конкурент и да се появи като компания с размера на Volkswagen AG и Toyota Motor Corp взети заедно. Освен това ще се нуждае от около 30 пъти повече капацитет на батериите, за да снабди всички свои заводи за превозни средства.

Цената ще бъде висока: Tesla може да похарчи около 400 милиарда долара или повече през следващите осем години за изграждане на нови заводи за сглобяване на автомобили и батерии по целия свят и още 200 милиарда долара или повече за изграждане или закупуване на батерии, включително разходите за суровините.

Канада, Индонезия, Индия и други правителства вече лобират за спечелването на следващата инвестиция на Tesla в производството на EV, съобщение, което Мъск каза, че може да дойде до края на годината.

Производството на 20 милиона превозни средства годишно би изисквало Tesla да разшири както собствения си капацитет за производство на батерии, така и капацитета на своите партньори за батерии и производителите на суровини, които ги доставят.

„В дългосрочен план очакваме да правим от порядъка на 3000 гигаватчаса или 3 тераватчаса годишно“, каза Мъск на инвеститорите през юли. „Мисля, че имаме добри шансове да постигнем това преди 2030 г., но съм много уверен, че можем да го направим до 2030 г.“

Текущият капацитет за производство на батерии на Tesla е 100 гигаватчаса.

Benchmark Mineral Intelligence, който проследява глобалната индустрия за батерии за електромобили, очаква Tesla да изисква 2,0 милиона тона литий, 1,3 милиона тона никел, 0,2 милиона тона кобалт и 3,5 милиона тона графит, за да поддържа производството през 2030 г. на 3,0 тераватчаса батерии.

Това е четири пъти повече литий и никел, два пъти повече кобалт и седем пъти повече графит, отколкото цялата EV индустрия очаква да консумира през 2022 г.

Benchmark описва целите за 2030 г. като „много амбициозни“.

Tesla не отговори на подробна молба за коментар.

Автомобилният производител, който рядко разкрива отношенията си с доставчици, започна да подписва споразумения с мини и рафинерии преди повече от десетилетие, според бивши ръководители на Tesla, интервюирани от "Ройтерс", и в момента има сделки с повече от 20 доставчици на материали по целия свят.

Капацитетът за суровини, необходим за поддържане на планираното производство на Tesla през 2030 г., днес не съществува, казват експерти.

Продажбите на Мъск също зависят от фактори извън контрола на Tesla.

Конкурентните производители на автомобили предлагат повече електрически превозни средства, за да се конкурират с масовите седани Model 3 и SUV модели Y на Tesla.

В Китай местни стартъпи като Xpeng Inc, Nio Inc и Li Auto Inc изостават от Tesla по обем на продажбите, но растат бързо.

Китайската BYD, която продава евтини електрически и хибридни превозни средства, предизвиква Tesla в световен мащаб, докато Ford Motor Co и Rivian Automotive Inc победиха Tesla на пазара за електрически пикапи, значителен нововъзникващ сегмент в Северна Америка.

Майк Трейси е скептичен по отношение на способността на Мъск да развие глобална производствена мощ през следващите осем години с почти удвоен производствен капацитет на Toyota, в момента най-големият производител на автомобили в света по обем.

„Това би било изключително постижение, като се има предвид, че на Toyota бяха нужни десетилетия, за да изгради тази способност“, каза той.