Tesla е продала по-голямата част от своите биткойн активи

Криптовалутата се оттегли от рекордно високо ниво от почти 69 000 долара през ноември.

10:45 | 21 юли 2022
Обновен: 14:34 | 21 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Tesla Inc. продаде значителна част от своите биткойни, инвестиция, която помогна за легитимирането на най-голямата дигитална валута в света, пише Bloomberg.

„Към края на второто тримесечие сме конвертирали приблизително 75% от нашите покупки на биткойни във фиатна валута“, каза Tesla в писмо до акционерите в сряда като част от отчета за приходите на компанията. „Така добавихме $936 милиона кеш в нашия баланс през второто тримесечие.“

Производителят на електрически автомобили разкри през февруари 2021 г., че е инвестирал 1,5 милиарда долара в биткойн и впоследствие продаде 10% от дела си през април. Tesla каза в сряда, че дигиталните ѝ активи са се свили до 218 милиона долара и че обезценката на биткойн е навредила на рентабилността през второто тримесечие.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза по време на конферентния разговор за печалбите, че компанията е продала биткойн, за да увеличи максимално своята парична позиция поради несигурността, свързана с блокиранията заради Covid. Той отбеляза, че продажбата не трябва да се разглежда като „някаква присъда за биткойн“.

Криптовалутата се оттегли от рекордно високо ниво от почти 69 000 долара през ноември. Най-голямата криптовалута по пазарна стойност изтри печалбите след оповестяването на продажбите, спадайки с $1,6% до $22 928, като в последствие възвърна част от позициите си.

Мъск се превърна във влиятелна фигура в света на криптовалутата. Той пишеше положително за доджкойн като алтернатива и публикува снимки на кучето си Флоки, което подобно на талисмана на доджкойн е шиба ину. Когато Tesla организира масово парти за новата си фабрика в Остин през април, шоу с дрон включваше изображение на доджкойн.

Подкрепата на Мъск за биткойн беше един от катализаторите за цифровата валута, след като Tesla за кратко приемаше токена за покупки, но по-късно спря опцията за плащане, позовавайки се на опасения за околната среда и вредата от процесите на добив. По-нататъшното отдръпване бележи ястребов ход от един от най-известните бикове в крипто сектора по време на това, което беше наречено „крипто зима“.

Все пак Мъск се позиционира като поддръжник на криптовалутите, като през последните седмици намекна, че в бъдеще другата му компания, SpaceX, може да се присъедини към Tesla в приемането на доджкойн за покупки на стоки.

Акциите на MicroStrategy Inc., друг голям корпоративен купувач на биткойн, паднаха с около 4% в следпазарната търговия. В края на второто тримесечие биткойните на софтуерната фирма струваха около 3,4 милиарда долара по-малко от предишното.

Джош Олшевич, ръководител на отдела за проучвания в мениджъра на крипто фондове Valkyrie Investments, каза, че грубите оценки ще поставят продажбите на биткойни на Tesla на ниво от около $30 000, с $218 милиона в оставащи цифрови активи в баланса.

„Крайно негативните пазарни условия от началото на годината, както и нуждата от пари в баланса вероятно са допринесли за това решение. От гледна точка на управлението на хазната, волатилността надолу може да е била твърде непривлекателна, за да се игнорира в близко бъдеще“, каза Олшевич.