Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инвеститори в Tesla заведоха дело срещу Мъск заради подвеждаща информация в туитове му

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, 18.04.2022

12:27 | 18 април 2022
Обновен: 15:21 | 18 април 2022
Автор: Зорница Крушарска

Инвеститори в Tesla заведоха дело срещу милиардера Илон Мъск заради подвеждаща информация в неговите туитове. Това стана след като федерален съдия в САЩ постанови, че съобщенията на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск в Twitter от 2018 г., свързани с твърдението, че е осигурил финансиране за сваляне на концерна от борсата, са неверни, каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

От съдебните документи става ясно, че съдът е взел решение на 1 април, според което туитовете на Мъск от 2018 г. са „неверни и подвеждащи“. Съдията по делото е приел, че „той е действал безразсъдно, когато е направил тези съобщения с ясното съзнание“, че информацията е невярна.

Инвеститорите в производителя на електрически автомобили поискаха съдията Едуард Чен да блокира опитите на предприемача да "представя противоречиви и неверни твърдения" по отношения на туитовете от 2018 г.

В четвъртък (14 април) Мъск заяви, че действително е бил осигурил финансиране, за да свали Tesla от фондовата борса през 2018 г. Той се споразумя с Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) относно този въпрос, след като регулаторът обяви, че твърденията му са неверни. Мъск плати съответната глоба и се съгласи адвокат на SEC да преглежда съобщенията му в Twitter, преди да бъдат публикувани.

Тези проблеми ще бъдат в центъра на съдебния процес през май, в който инвеститорите търсят обезщетение заради подвеждащите туитове.

Мъск „използва славата и популярността си, за да повлияе на общественото мнение в своя полза, като води битка в пресата, след като беше победен в съдебната зала“, се казва в документа, изпратен в съда от инвеститорите.

Компанията Activision Blizzard е готова да съдейства на властите, които проверяват сигнали за търговия с вътрешна информация.

Гейминг гигантът е получил запитвания за информация от Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ, както и от Министерството на правосъдието, посочва разработчикът на Call of Duty.

Запитванията „изглежда са свързани със съответните разследвания за търговия с ценни книжа от трети страни, включително от човек, известен на главния изпълнителен директор на Activision, още преди обявяването на предложената сделка“, допълва компанията.

През януари Microsoft обяви, че ще придобие Activision за 95 долара на акция, или общо 68,7 млрд. долара, в рамките на най-голямата сделка в историята на индустрията за видео игри.

Компанията не посочва имената на замесените, нито посочва дали искането на Министерството на правосъдието е било насочено към някой служител.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.