Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Новите автомобилни фабрики на Tesla са "гигантски пещи за пари"

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 23.06.2022 г.

12:55 | 23 юни 2022
Обновен: 14:58 | 23 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Двете най-нови фабрики за автомобили на Tesla губят милиарди долари, тъй като прекъсванията на веригата за доставки и предизвикателствата при производството на акумулаторни клетки ограничават способността на компанията да увеличава производството. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Заводите на компанията в Германия и Тексас, които отвориха по-рано тази година, са "гигантски пещи за пари", каза главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск в интервю на 30 май пред Клуб на собствениците на Tesla, което беше публикувано в сряда.

„Нашата загриженост е как да поддържаме фабриките да работят, за да можем да плащаме на хората и да не фалираме“, казва Мъск в интервюто и добавя, че очаква Tesla бързо да разреши тези проблеми.

През седмиците след записването на интервюто Tesla започна съкращения, за които Мъск посочи, че могат да достигнат 10% от работната сила на компанията.

Акциите на Tesla затвориха с по-малко от 1% в сряда, като паднаха с около една трета през 2022 г.

Попов коментира и новините около идеите на Марк Зукърбърг за метавселената. Зукърбърг заяви в интервю за CNBC в сряда, че метавселената може да бъде значителна част от бизнеса през втората половина на десетилетието.

"Надяваме се да достигнем основно до около един милиард души в метавселената, които да правят бизнес за стотици долари", казва той. Покупките ще бъдат цифрови стоки и цифрово съдържание, като например дрехи за аватара им или различни цифрови стоки за виртуален дом.

Целия коментар може да гледатет във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.