Шефът на VW вярва, че компанията може да изпревари "отслабващата" Tesla до 2025 г.

Херберт Дийс заяви пред служители, че групата трябва да се възползва от възможността да се възползва от неволите на Илон Мъск

11:45 | 29 юни 2022
Обновен: 15:52 | 29 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Volkswagen може да изпревари Tesla, за да стане най-големият производител на електрически превозни средства до 2025 г., тъй като предизвикателството да увеличи производството отслабва най-яростния му съперник, твърди главният изпълнителен директор на германската група.

"Илон трябва едновременно да разшири две изключително сложни фабрики в Остин и Грюнхайде [близо до Берлин] – и да разшири производството в Шанхай. Това ще му коства сила", каза Херберт Дийс на работниците в централата на VW във Волфсбург във вторник.

"Трябва да се възползваме от тази възможност и бързо да наваксаме – до 2025 г. можем да бъдем начело", добави Дийс.

Увереността на шефа на VW е в контраст с коментарите, които той направи само миналия месец, когато каза на конференция на Financial Times, че VW "не очакваше [нейният] основен конкурент в САЩ да бъде толкова бърз и добре подготвен" и че ще бъде "оспорвана надпревара" кой ще бъде доминиращ производител на електрически превозни средства до средата на десетилетието.

VW, която инвестира повече от 52 милиарда евро в разработването на превозни средства с батерии, планира да продаде приблизително 700 000 електрически автомобила по целия свят тази година, по-малко от половината от 1,5 милиона, които главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск предположи, че неговата марка ще може да достави.

Въпреки това, Tesla, която се справи по-добре от повечето конкуренти през ранните етапи на кризата с доставките на полупроводници, напоследък беше измъчвана от производствени проблеми в така наречените си гигафабрики в САЩ, Европа и Китай.

Мъск каза пред клуб на собствениците на Tesla миналия месец, че заводите на компанията в Тексас и Германия са "гигантски пещи за пари в момента", губейки милиарди долари, тъй като се борят да осигурят части и да ускорят производството въпреки проблемите в глобалната верига за доставки.

Дийс, който е приятелски настроен с Мъск и приписва на предприемача популяризирането на електрическите автомобили, използва тази информация в обръщението си към персонала, като каза, че докато най-силният конкурент на VW "остава Tesla", компанията "отслабва". 

За разлика от Tesla, VW възстанови работата на своя завод за електромобили в Цвикау на пълен капацитет след временно спиране, докато фабриките в Китай отново заработиха след затваряне, свързано с пандемията, каза на служителите Дийс.

В резултат на това VW "ще намали разликата с Tesla и няма да я остави да расте още повече" тази година, прогнозира главният изпълнителен директор. Мъск каза миналата седмица, че не е съгласен с прогнозите на индустрията, които предвиждат, че VW ще изпревари Tesla през това десетилетие.

"Ние всъщност не мислим за други конкуренти", каза той пред събитие на Bloomberg. "Търсенето на нашите автомобили е изключително голямо, а списъкът с чакащи е дълъг . . . Ние увеличаваме производствения капацитет възможно най-бързо."

Отделно във вторник Siemens обяви, че е инвестирала 450 милиона долара за миноритарен дял в мрежата за зареждане на VW в Северна Америка, известна като Electrify America, в сделка, която оценява подразделението на 2,45 милиарда долара.

VW инвестира 2 милиарда долара в Electrify America като част от съдебно споразумение за скандала с дизелови емисии. Планира да има 10 000 зарядни станции до 2026 г.

Tesla не отговори веднага на искане за коментар относно забележките на Дийс.