Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Печалбата на Tesla скочи седем пъти за първото тримесечие

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 21.04.2022

11:45 | 21 април 2022
Обновен: 14:24 | 21 април 2022
Автор: Галина Маринова

Tesla постави нов рекорд с 3,3 млрд. долара печалба за първото тримесечие, а Илон Мъск твърди, че роботаксито без волан или педали може да влезе в серийно производство през 2024 г. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

Печалбата на американския пионер в сферата на електромобилността Tesla Inc. за първото тримесечие се увеличи повече от седем пъти и достигна нов рекорд, а главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че компанията може да увеличи производството на автомобили повече от очакваното през тази година въпреки затрудненията с веригите за доставки и прекъсванията на производството в Китай.

В сряда Мъск заяви, че Tesla вероятно ще произведе повече от 1,5 млн. автомобила през 2022 г., което е с около 60% повече в сравнение с миналата година. Дългосрочната цел на компанията е да увеличава доставките на автомобили средно с 50% годишно. Производството в Китай ще се възстанови силно, каза той.

Най-голямата автомобилна компания в света по пазарна стойност се възстановява от спирането на работата в завода си в Шанхай, където дейността беше преустановена на 28 март поради строгите правителствени мерки, предназначени да забавят разпространението на Covid-19. Tesla съобщи, че е загубила около месец от производството си поради спирането.

„Шанхай се завръща с отмъщение", заяви шеговито Мъск, докато компанията съобщаваше, че приходите през първите три месеца на годината са скочили с около 80% спрямо година по-рано до 18,76 млрд. долара, което е довело до рекордна печалба от 3,32 млрд. долара. Това надхвърля предишния максимум от 2,3 млрд. долара, постигнат през предходното тримесечие. Резултатите надминаха очакванията на Wall Street както по отношение на приходите, така и на печалбата.

Въпреки това заводите вероятно ще продължат да работят под капацитета си до 2022 г., главно поради затруднения във веригата за доставки, заявиха от Tesla.

През първото тримесечие Tesla е доставила около 310 000 автомобила в световен мащаб, което е повече от 184 877 автомобила година по-рано и 308 650 автомобила през четвъртото тримесечие.

Акциите на Tesla затвориха със спад от близо 5% в сряда, преди да поскъпнат с над 4% в следборсовата сесия, след като компанията публикува тримесечните си резултати, които бяха подкрепени от ръст на приходите от регулаторни кредити.

Компанията продава тези кредити на конкурентни производители на автомобили, които се нуждаят от тях, за да спазват правилата за емисиите. През последното тримесечие тези продажби са генерирали приходи от 679 млн. долара, подпомогнати от еднократна печалба, в сравнение с 518 млн. долара година по-рано. Продажбите на кредити отдавна са от решаващо значение за крайния резултат на Tesla, въпреки че през последните тримесечия те намаляват. Компанията заяви, че ще стане по-малко зависима от тях.

Мъск се включи в разговора с анализаторите почти седмица, след като направи необвързваща оферта за 43 млрд. долара за придобиване на Twitter Inc. Компанията за социални медии предприе стратегията за т.нар. отровно хапче ден след като Мъск направи предложението си. С този ход се затруднява закупуването на 15% или повече от акциите на компанията от всеки инвеститор. По време на разговора за Tesla Мъск не засегна ситуацията с Twitter.

В Шанхай Tesla е имала запаси от автомобилни части за около седмица в завода си и е работила с местните власти и доставчиците, за да се справи с логистичните проблеми, съобщи местната правителствена телевизия Shanghai Television.

Производителите от района на Шанхай са имали проблеми с доставката на части, тъй като ограниченията за пътуване в Китай са затруднили влизането на камиони в региона, твърдят анализатори.

Междувременно на клиентите се налага да чакат по-дълго, за да седнат зад волана на нова Tesla. Според Bernstein Research от март насам купувачите в САЩ могат да чакат около осем месеца за нов компактен спортен автомобил с дълъг пробег Model Y - един от най-популярните модели на Tesla. Според фирмата средният срок за доставка досега е бил от две до осем седмици.

През последните седмици Tesla достави първите си Model Y, произведени в новите ѝ заводи в Германия и Тексас. Мъск заяви, че локализирането на производството ще подобри икономическите показатели на Tesla в дългосрочен план.

Автомобилният производител налага по-високи цени и такси за своите автомобили на фона на инфлацията и постоянните затруднения във веригата за доставки. Цената на една от конфигурациите на Model Y е скочила с 30% през годината, приключила през март, показват данни на Bernstein. Повишаването на цените в Китай не е било толкова екстремно, като е варирало между 5% и 11% за същия период, в зависимост от модела, сочат данните на Bernstein.

В някои случаи, каза Мъск, доставчиците искат от 20 до 30% повече за частите, отколкото миналата година. „Мисля, че официалните данни всъщност подценяват истинския размер на инфлацията", поясни предприемачът.

Tesla сигнализира, че продажбите на софтуер ще стават все по-важен двигател на печалбата. До края на годината тя очаква усъвършенстваната функция за подпомагане на водача, предназначена да помага на автомобилите да се ориентират в градовете, да бъде достъпна за всички в САЩ, които са закупили пакета „Пълно самоуправление" на Tesla. Компанията постепенно пуска пробни версии на технологията, които се тестват от над 100 000 души, каза Мъск в неотдавнашно интервю за TED. Системата, която струва 12 000 долара, не прави автомобилите автономни.

В сряда Мъск предостави допълнителни подробности за специалното роботакси, за което намекна по-рано този месец, като заяви, че се надява превозното средство, което няма да има волан или педали, да влезе в серийно производство през 2024 г. Той заяви, че едно пътуване с такова превозно средство ще струва по-малко от автобусен билет.

Tesla работи за отваряне на мрежата за бързо зареждане на компанията в САЩ за електромобили на други производители, заяви старши вицепрезидентът Андрю Балино. Миналата година компанията стартира пилотна програма, която позволява в някои части на Европа на шофьори, които нямат Tesla, да използват нейната мрежа за зареждане.

Компанията също така предприема стъпки, за да даде възможност на повече свои клиенти да застраховат автомобилите си чрез Tesla. Целта ѝ е до края на годината 80% от клиентите в САЩ да имат достъп до застрахователен продукт на Tesla, каза главният финансов директор Закари Киркхорн.

Производителят на автомобили, както и много други в бранша, се бори и с нарастващите разходи за материали, използвани в акумулаторните батерии, които захранват електрическите превозни средства. Суровините съставляват 80% от разходите за литиево-йонна батерия, в сравнение с 40% през 2015 г., показват данни на Benchmark Mineral Intelligence, която следи веригата за доставки на батерии.

Мъск, който по-рано този месец написа в Twitter, че цените на лития са „стигнали до безумни нива", преразгледа идеята, че Tesla може да започне да се занимава с добив и рафиниране на метала, и призова и други да го направят.

Според запознат с въпроса човек Tesla от години флиртува с тази перспектива и дори се е приближила до сделки в средата на миналото десетилетие за закупуване на литиеви мини в САЩ и Аржентина. Но компанията не е осъществила тези придобивания, тъй като е дала предимство на производството на седана Model 3, казва източникът на The Wall Steet Journal. В годините след това балансът на силите се промени в полза на доставчиците, тъй като автомобилните компании - от Ford Motor Co. и Volkswagen AG до новака Rivian Automotive Inc., се борят да си осигурят материалите, от които се нуждаят, за да постигнат амбициозните цели за производство на електрически превозни средства. Ford и General Motors Co. трябва да отчетат финансовите си резултати през следващата седмица. Тримесечните резултати на Rivian ще бъдат обявени през май.

Средните цени на литиевия карбонат през март са около 60 800 долара за метричен тон, което е с около 50 000 долара повече в сравнение с предходната година, сочат данни на Benchmark.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.