Tesla планира да възобнови частично производството в завода в Шанхай

От компанията са поискали служителите да влязат в така наречената система на "затворен цикъл", при която работниците живеят на място и се тестват редовно

11:10 | 16 април 2022
Обновен: 11:39 | 16 април 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Tesla Inc. призовава обратно своите работници в Шанхай, за да се подготви за първоначално възобновяване на производството още през следващата седмица, след като то беше спряно за няколко седмици поради строгата блокада на града с цел овладяване на епидемията от Covid, съобщи Bloomberg.

От компанията са поискали от някои служители  да влязат в така наречената система на "затворен цикъл" на производство на 17 април, при която работниците живеят на място и се тестват редовно.

За да заобиколи действащите ограничения в местните квартали или жилищни комплекси, компанията ще издаде специален сертификат за работещите на повикване и ще организира автобуси, които да ги връщат в завода.

Заводът на Tesla в Шанхай, първият извън САЩ, спря работа на 28 март. При темп на работа от около 2100 автомобила на ден, това са около 44 100 изгубени единици до 17 април, когато се възнамерява възобновяване на производството или около 14,5% от глобалното производство на компанията през последното тримесечие.

Планът остава уязвим от всяка промяна в правителствената политика за превенция на Covid и ще отнеме известно време на компанията да се разгърне напълно, защото само част от служителите са устроени обратно в първия "затворен цикъл", който може да продължи от 10 до 20 дни. Евентуалният старт изисква координиране на работниците, поддръжката на оборудването, доставчиците и логистиката.

Действителният капацитет, дори и след поетапното възобновяване, ще зависи от това дали околните градове също са блокирани и "от доставките на компоненти, които Tesla може да получи", каза Джунхенг Ли, анализатор в JL Warren.

Още по темата

"Усещане за спешност”

Премиерът Ли Къцян неведнъж е предупреждавал за рисковете за икономическия растеж и призова местните власти за спешни мерки. Министерството на промишлеността и информационните технологии обеща да ускори възобновяването на производството в големите фабрики в Шанхай в усилията си да осигури гладко протичане на веригата за доставки.

Бизнесмени, сред които Хе Сяопенг, главен изпълнителен директор на китайския стартъп за електрически превозни средства Xpeng Inc., предупредиха за потенциални загуби за държавната икономика и ключови отрасли.

"Ако компаниите от веригата за доставки не успеят да намерят начин да възобновят работата и производството, вероятно ще се наложи всички автомобилни производители в Китай да преустановят производството през май", каза той.

Друг автомобилен производител, базиран в Шанхай, SAIC Corp., също се допитва до служителите и доставчиците за скорошно възобновяване на производството. Компанията също така ще издаде специално разрешение за връщане на работа, за да позволи на служителите да напуснат жилищния си комплекс.

Всички служители, които се завръщат извън завода, ще бъдат отделени от работниците, които остават в завода през периода на блокиране през първите три дни. Те могат да се върнат на първоначалните си длъжности, след като тестовете за коронавирус са отрицателни.

SAIC "няма да възобнови производството още в понеделник, но извършва някои подготвителни дейности сред доставчиците, логистиката и производството на целия автомобил", заяви говорителна компанията. "Превенцията на пандемията все още е наш основен приоритет и след като подготвителната ни работа приключи, ще започнем постепенно да възобновяваме производството."