Tesla може да губи вяра в това колко скоро ще пристигне самостоятелното шофиране

Мъск заяви през януари, че Tesla смята, че FSD ще стане най-важният източник на печалба с течение на времето

08:04 | 15 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очакванията на Tesla Inc. за размера на приходите от софтуера за автоматизирано шофиране, изглежда са се понижили, според анализатор.

Производителят на автомобили заяви в документация миналата седмица, че очаква да признае 962 милиона долара отсрочени приходи тази година, някои от които са свързани с Full Self-Driving, набор от функции, продавани от Tesla, които все още изискват внимателни човешки шофьори. Александър Потър, анализатор от Piper Sandler, посочва, че сумата е по-ниска от прогнозата, направена преди три месеца за 1,39 милиарда долара и е в противоречие с коментарите, направени от главния изпълнителен директор Илон Мъск в края на януари.

„Маржовете ще скочат, когато приходите от FSD бъдат отключени, но Tesla може да губи вяра в прогнозата си“, пише Потър в бележка в неделя, като въпреки това повишава целевата си цена за акциите. „Мъск е мечи настроен по отношение на перспективите за FSD през 2022 г., но не очаквайте твърде много.“

тесла автономни

Мъск заяви през януари, че Tesla смята, че FSD ще стане най-важният източник на печалба с течение на времето и повтори прогнозата си, че широкото пускане на функцията ще доведе до едно от най-големите увеличения на стойността на активите в историята.

„На този етап сме напълно уверени, че това ще бъде постигнато“, каза Мъск. „Личното ми предположение е, че тази година ще постигнем пълно самостоятелно шофиране, при ниво на безопасност, значително по-високо от това на човек.“

Tesla започна да приема поръчки за FSD в края на 2016 г., като таксува общо 8 000 долара за обещаната полза от премахването на човешкия принос към шофирането на неопределена бъдеща дата. Оттогава компанията постепенно повишава цената, като я увеличи до 12 000 долара през януари.

Главният финансов директор Закари Киркхорн каза, че Tesla незабавно признава приблизително половината от приходите, събрани от клиенти, които купуват FSD, а останалата част отива в баланса на отсрочените приходи на компанията. Тъй като се пускат повече функции, Tesla взема решения относно тяхната свързана стойност и съответно е освободила определени суми от приходите за отсрочени периоди.

Мъск многократно е бил прекалено оптимист за това колко скоро Tesla ще бъдат автономни. През януари 2016 г. той каза, че е много уверен, че напълно самоуправляващите се превозни средства ще работят навсякъде в страната в рамките на 24 до 36 месеца. През април 2019 г. той прогнозира, че 1 милион Tesla, напълно способни да шофират сами, ще бъдат на пътя до средата на 2020 г.

Потър каза в доклада си, че Piper не се притеснява от разкритията, свързани със софтуера, които Tesla направи в своите 10-K документи миналата седмица. Анализаторът повиши целевата си цена за акция до 1350 долара. Акциите нараснаха с цели 4,5% до $898,88 в рамките на деня в понеделник в Ню Йорк.

„Струва си да изчакате още няколко тримесечия (или години) за 90%+ маржови приходи“, пише Потър.