Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Tesla предава първия модел Y, произведен в гигафабриката в Германия

Бойчо Попов, гл, редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 22.03.2022 г.

08:37 | 22 март 2022
Обновен: 18:21 | 22 март 2022
Автор: Даниел Николов

Tesla ще предаде на клиенти във вторник първите автомобили Model Y, произведени в завода в Грунхайде. Така компанията най-накрая стартира първия си европейски производствен център на стойност 5 млрд. евро. с най-голямата инвестиция в германска фабрика за автомобили в най-новата история на страната, каза Бойчо Попов, гл, редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

Германският канцлер Олаф Шолц ще присъства на церемонията във вторник заедно с главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, отбелязвайки момент, за който Мъск се надяваше да се случи преди осем месеца, макар местните власти да казват, че пускането на фабриката е било сравнително бързо за проект с такъв размер.

Откриването идва, докато Мъск разкрива поредната част от своя генерален план за Tesla, който според него ще начертае мащабирането на Tesla до „екстремен размер“.

С планове за наемане на 12 000 работници, германската гигафабрика и прилежащия завод за акумулаторни батерии и ще се превърнат в най-големия работодател в германската провинция Бранденбург, където е базирана.

При пълен капацитет тя ще произвежда 500 000 автомобила годишно - повече от 450 000-те електрически превозни средства на батерии, които основният конкурент Volkswagen продаде в световен мащаб през 2021 г. - и ще генерира 50 гигаватчаса (GWh) мощност на батерии, надминавайки всички други заводи в страната .

Засега Volkswagen държи надмощие на пазара на електрически превозни средства в Европа с 25% пазарен дял срещу 13% на Tesla. Мъск предупреди, че увеличаването на производството ще отнеме повече време от двете години, необходими за изграждането на завода. 

JPMorgan прогнозира, че фабриката в Грунхайде ще произведе около 54 000 автомобила през 2022 г., което ще се увеличи до 280 000 през 2023 г. и 500 000 до 2025 г.

Volkswagen, който вече е получил поръчки за 95 000 акумулаторни електрически превозни средства в Европа тази година, планира нов завод за електромобили на стойност 2 милиарда евро заедно със своята фабрика във Волфсбург и шест завода за батерии в цяла Европа. 

Но неговата времева линия изостава от тази на Tesla, като фабриката за електромобили ще бъде открита през 2026 г. и първият завод за батерии през 2023 г.

Tesla получи последната зелена светлина от местните власти на 4 март да започне производството, при условие че отговаря на няколко условия по въпроси, включително използването на водата и контрол на замърсяването на въздуха. 

Автомобилният производител беше близо до загубата на договора си за водоснабдяване, когато местните екологични групи подадоха жалба срещу министерството на околната среда, оспорвайки лиценза, който то предостави на доставчика на вода на Tesla. 

В крайна сметка съдът постанови, че добивът на вода може да продължи, при условие че министерството проведе нова обществена консултация.

Екологичните организации могат да обжалват решението. Дори и да не го направят, гражданските инициативи заявиха, че са готови да се противопоставят на планираното разширяване на Tesla, позовавайки се на всичко - от светлинно замърсяване до проблеми с водата. 

Целия коментар, както и какви са поредните проблеми на Apple, може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.