Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мъск e оптимист за края на "ада на веригата за доставки" за Tesla

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 21.07.2022 г.

15:00 | 21 юли 2022
Обновен: 18:06 | 21 юли 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск каза, че производителят на електрически превозни средства е преминал през "ада на веригата за доставки", но вижда, че цените на суровините се понижават и сигнализира оптимизъм, че компанията може да постигне рекорден обем през останалата част от годината. Tова коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Забележките дойдоха, след като лидерът на пазара на електромобили отчете печалби за второто тримесечие, които надминаха прогнозите на "Уолстрийт", отразявайки напредъка на Tesla във възстановяването на производството, като същевременно се справяше с препятствията във веригата за доставки и блокирането на Covid във фабриката ѝ в Китай.

"Имаме потенциал за рекордна втора половина на годината“, каза Мъск в сряда по време на разговор с анализатори, отбелязвайки силното производство през юни във фабриките на компанията в Калифорния и Шанхай. Но той предупреди, че индустрията е изправена пред сериозни предизвикателства за осигуряване на адекватни доставки на части и материали.

„Това беше един вид ад на веригата за доставки от няколко години“, каза Мъск.

Главният изпълнителен директор на Tesla вижда признаци, че цените на суровините са в низходяща траектория и прогнозираната инфлация ще се забави до края на годината.

Всъщност производителят на електрически автомобили Tesla е увеличил печалбата си отчасти благодарение на повишаването на цените. През изминалото тримесечие печалбата възлиза на 2,2 млрд. долара, в сравнение с 1,1 млрд. долара преди година, съобщи компанията в сряда след затварянето на фондовата борса в САЩ. По-висока печалба концернът отчете само през първото тримесечие на 2022 г. Tesla обяви коригирана печалба от 2,27 долара на акция, което е повече от средната оценка на анализаторите, събрана от Bloomberg, за 1,83 долара на акция. Но това е под 3,22-те долара, които Tesla реализира през първото тримесечие, отбелязвайки първия последователен спад на печалбата от края на 2020 г. насам.

Tesla повиши цените на своите автомобили няколко пъти тази година. Наред с другото, това беше компенсация за по-високите разходи за литий, който се използва в батериите, и за алуминий.

Приходите са намалели от 18,7 млрд. долара на 16,9 млрд. долара през второто тримесечие, което бе под очакванията на анализаторите. Това сложи край на поредицата от рекордни приходи, тъй като Tesla трябваше временно да затвори завода си в Шанхай поради блокиране заради Covid. Според финансовия директор Зак Киркхорн това е намалило брутните маржове.

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. премахва много свободни работни места, включително в облачното си подразделение Azure и в звеното си за софтуер за сигурност, докато икономиката продължава да отслабва, коментира още Попов.

Тези свивания ще продължат в обозримо бъдеще, заявиха от Microsoft, като отказаха да коментират кои отдели и бизнеси са засегнати. Компанията заяви, че взема предвид вече подадени документи за свободните позиции и ще направи някои изключения за критични работни места.

Това е разширяване на обявеното през май забавяне на наемането на служители, което засегна най-вече групите за Windows, Office и Teams. 

Повече по темите и какво може да се очаква от показанията на Марк Зукърбърг, CEO на Meta Platforms Inc., по делото за Cambridge Analytica може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.